1. Renunţaţi la zahăr
„Renunţ la mâncărurile care au în compoziţie zahăr. Cerealele pentru micul dejun pline de zahăr, gogoşile, plăcinţelele, prăjiturelele, îngheţata şi sucurile carbogazoase mustesc de zahăr. Acestea sunt absorbite rapid de organism, cresc nivelul zahărului din sânge ceea ce are ca efect o creştere pe termen scurt a energiei. Însă acest lucru va declanşa o reacţie a insulinei, energia va scădea, iar tu te vei simţi brusc obosit. Îţi va fi foame şi vei tânji după mai mult zahăr. În plus, caloriile rapid absorbite vor fi stocate sub forma de grăsime şi astfel va creşte riscul de obezitate. Alege inteligent prin selectarea produselor bogate în fibre, precum cereale integrale, orez brun sau pâine integrală. Optează pentru legume proaspete şi pentru carnea slabă. Dacă vrei ceva dulce, alege fructele de sezon precum mere, pere, afine. Totodată, dulciurile şi alimentele procesate conţin grăsimi saturate sau grăsimi trans care înfundă vasele de sânge şi te impiedică să pierzi în greutate. Cel mai bine este să cumpări grăsimi mononesaturate, benefice inimii, precum avocado şi nuci”.
2. Renunţaţi la alimentele bogate în nitraţi şi grăsimi saturate, precum salam, bacon, cârnaţi şi cremwursti.
Acestea conţin nitraţi, aditivi chimici meniţi să conserve prospeţimea. Iar între nitraţi, cancerul la stomac dar şi alte boli degenerative s-au stabilit legături directe. În plus, aceste produse conţin şi grăsimi nesănătoase care pot creşte nivelul LDL – colesterolul rău – un factor de risc pentru bolile de inimă şi atacurile de cord. Optează pentru alimentele care au pe etichetă „fără nitraţi”. Cumpără alimente sărace în grăsimi saturate, spre exemplu carne de pui sau de curcan sau consumă mai mult peşte precum somonul, bogat în omega 3.
3. Nu cumpăra alimente cu ingrediente pe care nu le poţi pronunţa
Cum îţi sună mononitrat de tiamină, sulfat feros sau ulei de soia parţial hidrogenat? Respectă următoarea regulă când mergi la cumpărături: dacă eticheta produselor abundă în denumiri pentru care ai nevoie de un curs de chimie ca să le înţelegi sau să le pronunţi, stai departe de ele.
4. Fugi de produse conservate cu un conţinut ridicat de sare
80% din cantitatea de sarea pe care o consumăm vine din produsele procesate şi conservate. De fapt, multe dintre alimentele conservate sunt pline de sare: ele conţin jumătate sau mai mult din cantitatea recomandată a se consuma pe zi. Iar o dietă bogată în sodiu este foarte periculoasă de vreme ce poate duce la creşterea tensiunii arteriale.
Sursă: doctorulzilei.ro