Prin urmare, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a precizat, miercuri, ca au fost initializate deja peste 130.000 dosare electronice, iar medicii si spitalele se pot conecta la sistem, scrie avocatnet.ro.
"Dosarul Electronic de Sanatate", ce va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, trebuia sa fie operational incepand cu luna ianuarie a acestui an, dupa cum anuntase Casa Nationala de Sanatate in aprilie 2013, atunci cand a fost semnat contractul privind implementarea acestui sistem informatic. Totusi, termenul a fost decalat cu cateva luni.
Ca urmare, institutia a informat, recent, ca proiectul Dosarul Electronic de Sanatate se afla in etapa finala de implementare, etapa in care medicilor si populatiei li s-a oferit posibilitatea accesului in sistemul informatic al DES. Potrivit institutiei, pana in prezent au fost initializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici si peste 50 de spitale s-au conectat cu succes.
"In aceasta etapa, s-au facut si continua sa se faca o serie de pregatiri in vederea extinderii sistemului pentru toti cetatenii Romaniei, incepand cu a doua jumatate a anului curent", puncteaza CNAS intr-un document de presa.
Practic, in urma implementarii acestui proiect, fiecare cetatean al Romaniei va avea propriul dosar de sanatate, sistemul DES urmand sa contribuie la cresterea calitatii actului medical. "Pacientii nu vor mai fi nevoiti sa se prezinte la medic cu un teanc de documente si sa explice acestuia verbal istoricul lor medical, deoarece datele vor fi disponibile in DES: trimiteri, retete, consultatii medicale, diagnostice, spitalizari, antecedente etc.", subliniaza CNAS.
Orice modificare sau accesare aparuta in orice sectiune este insotita de data, ora si parafa doctorului care a operat modificari sau a accesat dosarul. Un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul pentru situatiile de urgenta.
VERIFICĂ ŞI TU AICI
Portalul DES este accesibil la adresa www.des-cnas.ro si contine o sectiune dedicata celor mai frecvente intrebari referitoare la utilizarea sistemului.
"Accesul la datele din dosarul electronic de sanatate nu sunt de uz public, ele sunt date cu caracter personal, care pot fi accesate doar de pacient sau reprezentantul legal al acestuia si de catre medicul curant al pacientului", punctau reprezentantii institutiei in raspunsul transmis AvocatNet.ro in luna ianuarie.
Proiectul "Dosarul Electronic de Sanatate" a fost initiat cu scopul realizarii unei baze de date care cuprinde informatii medicale centrate pe pacient. Este un mijloc de monitorizare a sanatatii pacientilor si, in acelasi timp, un sistem dinamic, care se construieste prin acumularea de date medicale introduse de catre furnizorii de servicii medicale pe masura ce acestia adera la sistem.
Conform informarii CNAS, DES usureaza activitatea de diagnosticare, dand medicilor posibilitatea de a cunoaste istoricul medical al pacientului: investigatiile la care a fost supus, bolile de care a suferit si tratamentele pe care le-a urmat. Proiectul este primul din Romania de o asemenea complexitate si printre putinele implementate la nivel european, in domeniul sanatatii, anunta institutia.
"Dosarul Electronic, co-finantat prin fonduri europene, reprezinta o noua veriga in demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, asa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 pana acum au devenit operationale proiecte care trenau de ani de zile, precum Prescriptia Electronica si Cardul de Sanatate. Acest nou sistem, cand va deveni operational la inceputul anului 2014, va completa modernizarea platformei informatice a asigurarilor de sanatate, usurand atat munca medicilor, cat si interactiunea pacientilor cu casele de asigurari", a precizat dr. Doru Badescu, presedintele CNAS, atunci cand a fost semnat contractul pentru implementarea sistemului, adica in primavara lui 2013.
Potrivit sursei citate, complexitatea proiectului este tehnologica (prin furnizarea de servicii on-line pentru asigurati si prestatorii de servicii medicale, cu un grad ridicat de securitate, disponibilitate si confidentialitate a datelor), medicala (prin agregarea datelor medicale relevante provenite din surse multiple), cat si organizationala (prin colaborarea prestatorilor de servicii de sanatate publica din Romania).
Citeste mai mult pe avocatnet.ro.