"În urmă cu patru luni, cei de la INTEL ne-au dat un dispozitiv electronic urmând ca noi să facem o aplicație pe baza acestui dispozitiv. Aplicația mea constă într-un sistem care poate gestiona altfel datele obținute de camerele de supraveghere. Astfel, într-o bancă, în preajma unui seif, există să spunem patru camere de supraveghere care sunt urmărite de oameni. Acestea stochează o grămadă de informații pe un hard, iar dacă se întâmplă ceva suspect, trebuie derulate ore întregi pentru a vedea momentul producerii acelui eveniment. Dispozitivul creat de mine face o selecție, evitând să spunem acest balast de informații, el este menit să calculeze și să identifice momentul când s-a produs ceva suspect. Astfel, nu mai stai ore întregi pentru a analiza informația adunată, ci se poate vedea direct ceea ce nu este în regulă", a explicat Budișteanu.
Acest dispozitiv poate fi montat și în supermarketuri, conform tânărului inventator, este menit să calculeze traiectoria și mersul clienților, "identificând însă momentul când cineva încearcă să fugă".
"El poate fi și un instrument de marketing pentru că poate calcula statistici, câți clienți intră într-un anumit interval de timp, el poate identifica oameni. Și poate fi accesat de pe telefonul mobil", a mai spus tânărul informatician.
Referitor la experiența concursului din China, Ionuț Budișteanu s-a declarat surprins că multe site-uri sunt interzise în această țară. "Ca orice programator, am reușit să postez totuși poze și imagini pe aceste site-uri. Oricum, mă surpinde faptul că Google, Youtube sunt interzise în China", a spus tânărul.
Ionuț Budișteanu, reprezentând Universitatea București, a obținut marți seara, un nou premiu în China, la Shanghai, la un concurs IT, "Embedded System Design Contest".
El este informatician și inventator născut în Râmnicu Vâlcea. În prezent, Ionuț Budișteanu este student în anul II la Facultatea de Matematică-Informatică a Universității București.
E un GENIU AL INFORMATICII. Tânărul român care A UIMIT o lume întreagă
Ionuţ Alexandru Budişteanu este din Râmnicu Vâlcea şi urmează cursurile la Liceul Tehnologic Oltchim. La doar 18 ani, tânărul are în palmares sute de premii. Numai ultimele două luni a participat la Taiwan International Science Fair, unde s-a clasat al treilea şi la Intel Eco-Ukraine unde a obţinut locul II.
Ionuţ Alexandru Budişteanu, în sprijinul persoanelor nevăzătoare
Tânărul a primit o bursă de 40.000 de dolari din partea IEEE, "cea mai mare asociaţie electronică din lume". După finalizarea clasei a XII-a, Ionuţ ar putea studia la orice universitate din Statele Unite ale Americii.
Ionuţ a câştigat patru premii la Intel International Science and Engineering Fair (Pittsburgh, SUA), una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. Tânărul a participat cu un proiect bazat pe inteligenţă artificială, care îi ajută pe nevăzători "să vadă" cu ajutorul limbii.