În referatul procurorilor de la Parchetul Capitalei se arată faptul că reţetele emise pe numele pacienţilor fictivi, erau semnate de către angajaţi ai farmaciilor, vecini ai acestora sau chiar de către alţi clienţi.
"Datele inserate în respectivele reţete la rubrica nr. 5 „am primit asigurat/împuternicit” erau false, în sensul că persoanele respective nu aveau nici o legătură cu asiguratul. Datele de identitate ale împuterniciţilor aparţineau fie angajaţilor farmaciilor, fie altor clienţi ai acestora sau vecinilor farmaciei sau farmacistelor, aşa cum rezultă din declaraţiile acestora", se arată în referatul procurorilor.
În plus, chiar şi după ce au aflat că sunt supravegheaţi de procurori, medicii şi farmacistele nu s-au sfiit să elibereze în continuare reţete false.
I: Alo?
MĂNESCU ALINA: I! Mie mi s-a făcut rău! Este groasă situaţia! I: De ce?
MĂNESCU ALINA: Au fost scrise nişte date de la pacienţi, şi toţi pacienţii ăştia care sunt ai noştri fideli de aici sunt citaţi. Ce vor ăştia să descopere? Ce vor să facă? Ce vor? Nu ştiu? Deci, mie mi s-a făcut rău. Ne punem oamenii în cap!
I: Aia este! Da! Nu ştiu? Deci, nu ştiu ce vor? Habar n-am! Tu eşti în farmacie?
MĂNESCU ALINA: Da.
I: Da, nici nu ştiu? Da, nu ştiu ce vor? Ideea este că na! Au fost completate probabil cu datele lor şi acum i-or întreba, nu ştiu ce să-i întrebe, dacă i-au ridicat, ce au făcut, cum au făcut. Hai, că vin până acolo!
MĂNESCU ALINA: Hai, vino!, se arată în referat
Anchetatorii vorbesc despre o adevărată reţea formată din medici şi farmacişti, care ar fi furat aproximativ trei milioane şi jumătate de euro din banii pentru tratarea cancerului.
Potrivit oamenilor legii, doctorii selectau pacienţii de pe listele Institutului Fundeni, iar apoi prescriau reţete pe numele lor, la cabinetele private. Reţetele ajungeau în diverse farmacii, iar medicamentele erau achiziţionate fictiv prin firme fantomă.
Toate au fost decontate de Casa de asigurari de sanatate Bucuresti, iar banii negri erau împărţiţi între halatele albe. 1.100 de reţete fictive ar fi fost semnate de medici şi doar valoarea uneia dintre ele putea să ajungă până la 10.000 de lei. Acuzaţiile sunt de evaziune, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals. Printre cei reţinuţi în acest dosar se află şi soţia patronului unui lanţ de clinici medicale din Sibiu. Acesta este inclus în clasamentul celor mai bogaţi 300 de oameni din România, cu o avere estimată la peste 65 de milioane de euro.