Punctele negre sunt mici pete care apar pe față, de obicei în jurul nasului. Din păcate, este aproape imposibil să previi complet apariția acestora. Însă pot fi controlate prin câteva metode aflate la îndemâna oricui.
Punctele negre, cunoscute si sub denumirea medicala de comedoane deschise, sunt mici umflaturi de culoare inchisa care apar pe piele din cauza porilor blocati. Acestea sunt o forma usoara de acnee si sunt frecvente la persoanele de toate varstele, desi sunt mai comune la adolescenti si la persoanele cu piele grasa.
Punctele negre se formeaza atunci cand un por al pielii se blocheaza cu sebum (uleiul natural produs de glandele sebacee din piele) si celule moarte ale pielii. Aceasta combinatie de sebum si celule moarte formeaza un dop in por. Atunci cand acest dop ajunge la suprafata pielii si este expus aerului, se oxideaza si devine negru, de unde si denumirea de „puncte negre”.
Punctele negre se deosebesc de alte forme de acnee, cum ar fi cosurile, deoarece acestea raman deschise la suprafata pielii, in timp ce cosurile sunt inchise sub piele. De asemenea, spre deosebire de punctele albe, care sunt pori blocati care nu au ajuns la suprafata pielii, punctele negre sunt pori blocati care s-au deschis si au devenit vizibile.
Mască pentru tonifierea și înviorarea tenului. Ce trebuie să aplici pe față pentru un efect de lifting imediat
Cum să scapi de punctele negre de pe nas
Există diverse măsuri pentru prevenirea și formarea de noi puncte negre, dar și pentru a le elimina pe cele existente. Cu toate acestea, este foarte important să fii atent privind metodele utilizate în mod frecvent, cum ar fi folosirea benzilor pentru pori, deoarece acestea pot avea consecințe nedorite și pot face mai mult rău decât bine.
Punctele negre se formează atunci când porii sunt blocați cu sebum, care este uleiul secretat de piele, și particule de praf.
Expunerea la aerul poluat face ca depunerile să se oxideze, rezultând aspectul negru.
Ele se formează de obicei în locurile unde se produce sebum în exces, cum ar fi în jurul nasului, frunții, bărbiei și chiar a umerilor, spatelui și a pieptului.
Multe metode, deși eficiente în îndepărtarea punctelor negre, pot provoca cicatrici, infecții și iritații atunci când sunt făcute acasă. De aceea trebuie să aveți grijă când recurgeți la orice metodă de curățare a porilor.
Iată câteva metode de curățare și îndepărtare a punctelor negre din piele.
Folosește acidul salicilic
Exfolierea
Exfolierea poate să nu trateze eficient afecțiunile pielii, cum ar fi acneea, dar rămâne o opțiune excelentă pentru combaterea punctelor negre, în special atunci când folosești un produs care conține acizi alfa și beta hidroxi (AHA și BHA).