Opoziția a intrat pe ultima sută de metri cu moțiunea de cenzură. Documentul ar putea fi depus miercuri.
Marți a avut loc ultima rundă de negocieri cu cei de la UDMR și de la minorități. Pentru a trece, moțiunea mai are nevoie de peste 20 de voturi.
PNL, USR și PMP au împreună 150 de parlamentari. Dacă UDMR și Pro România se alătură demersului, așa cum au anunțat, s-ar strânge doar 207 voturi, insuficiente pentru căderea Guvernului, pentru care ar fi nevoie de 234 de voturi.
"Discuțiile continuă până la depunerea moțiunii de cenzură. Dorința noastră este să depunem moțiunea într-un timp cât mai scurt, probabil miercuri", a declarat Ludovic Orban.
Orban spune că poartă inclusiv negocieri individuale, care exced cadrul negocierilor între partide, cu parlamentari ai partidelor aflate la guvernare, de la PSD și ALDE, pentru a spori șansele trecerii moțiunii de cenzură.
"Vom continua discuțiile cu celelalte grupuri parlamentare și individual cu ceilalți parlamentari PSD și ALDE", a adăugat Ludovic Orban.
Preşedintele interimar al PSD și șefa Guvernului, Viorica Dăncilă, a anunțat marți că parlamentarii PSD vor fi în sală la moțiunea de cenzură, dar nu vor vota, aşa cum au procedat şi la testele anterioare de acest gen.
Este aceeași tactică aplicată de Liviu Dragnea la majoritatea moțiunilor de cenzură depuse de Opoziție în ultimii doi ani.
Întrebată dacă parlamentarii PSD vor sta pe scaune sau vor ieşi din sală, Viorica Dăncila le-a spus jurnaliștilor: "Cum vor considera dânşii".
Ion Cristoiu, scenarii explozive despre moţiune (VIDEO)
Președintele Pro România Victor Ponta a anunțat că parlamentarii săi vor vota moțiunea, dar că nu vor semna și textul moțiunii.
În acest moment, PSD-ALDE dețin majoritatea în parlament, cu 240 de voturi, cu șase mai mult de cât e nevoie pentru trecerea moțiunii.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că moţiunea de cenzură care urmează să fie depusă de opoziţie nu va trece, adăugând că Alianţa PSD-ALDE are suficiente voturi ca această moţiune să nu fie adoptată.
PNL, USR și PMP au împreună 150 de parlamentari. Dacă UDMR și Pro România se alătură demersului, așa cum au anunțat, s-ar strânge doar 207 voturi, insuficiente pentru căderea Guvernului, pentru care ar fi nevoie de 234 de voturi.
Chiar și cu voturile celor 17 parlamentari ai minorităților, opoziția tot nu ar putea strânge numărul necesar de voturi pentru căderea guvernului Dăncilă. De altfel, parlamentarii minorităților au votat de fiecare dată alături de PSD-ALDE atât la Codul penal cât și la modificarea legilor justiției.