„Mă bucur că educația este prezentă aici, pentru că eu cred că cultura națională are o legătură fundamentală cu educația. În primul rând, oamenii care generează cultura națională sunt oameni formați din educație; vorbim de artiști, vorbim de oameni de litere, vorbim de oameni de știință. (...)
Cultura națională trebuie să fie diseminată, trebuie să ajungă în societate, trebuie să ajungă la oameni. Eu am în minte practica Universității românești din Cluj, care a înființat Extensiunea Universitară, prin care marii profesori ai universității înființate în 1919 au mers prin orașele și satele Transilvaniei ducând lumina cunoașterii, într-un moment când acest lucru era foarte important”, a declarat Daniel David.
Ministrul a subliniat că, în prezent, „ne aflăm într-o situație similară”.
„Pentru a nu deveni o rezervație academică, noi trebuie să ieșim în spațiul public și să ducem din nou lumina cunoașterii în zone în care a început să reapară întunericul și obscurantismul. Este foarte important să ne reasumăm, zic eu, un iluminism modern, fiindcă, altfel, suntem îngroziți de lucrurile care se nasc în jurul nostru împotriva științei și împotriva civilizației. (...)
Cultura națională reflectă lucrurile cele mai valoroase pe care românii le produc în zona culturală, dar, în același timp, cultura națională va fi cu adevărat națională dacă știm să o ducem la fiecare român”, a punctat Daniel David.
În context, ministrul a evidențiat că este foarte important „să ne deschidem ușile universităților, să deschidem ușa Academiei Române” și a salutat sprijinirea unor elevi olimpici pentru „a obține rezultate cât mai bune”.