Ce cauzează roșeața tenului
Printre factorii care contribuie la apariția petelor roșii pe ten se numără stilul de viață, produsele cosmetice folosite, dar și anumite afecțiuni. Roșeața poate fi cauzată de alergii la anumite ingrediente din produsele de înfrumusețare, de expunerea la soare, mâncarea picantă, consumul de alcool, acnee, deshidratare sau exces de exfoliere. Așadar, înainte de a căuta un tratament pentru roșeață, trebuie să încerci să afli ce anume o provoacă. Poți face acest lucru cu ajutorul unui dermatolog, care va elimina posibilele cauze medicale.
Cum calmezi efectele roșeței tenului
Pentru a calma episoadele de înroșire excesivă a tenului, trebuie să identifici factorul declanșator. Dacă roșeața se datorează unei erupții acneice, este bine să folosești un acid salicilic sau glicolic, pentru o exfoliere blândă a straturilor superioare ale pielii. Dacă fața s-a înroșit în urma deshidratării, ea este expusă infecțiilor cu microorganisme și devine foarte sensibilă. În acest caz, oprește folosirea produselor exfoliante pentru o vreme și folosește creme super hidratante, pentru a întări bariera naturală de protecție a pielii. Specialiștii recomandă produse pe bază de acid hialuronic și niacinamide, ingrediente hidratante și hrănitoare.
Când fața este roșie din cauza rozaceei, o afecțiune cronică inflamatorie a pielii, medicul dermatolog îți poate prescrie un tratament medicamentos.
Cum ascunzi roșeața tenului
Tratamentul roșeței poate fi de durată iar rezultatele nu apar întotdeauna imediat. Astfel, este important ca atunci când pielea este foarte roșie, să ai la îndemână produse cu care poți masca imperfecțiunile. Acest lucru îți va da mai multă încredere în tine, în interacțiunile cu ceilalți.
Specialiștii recomandă folosirea unei creme colorante cu factor de protecție solară. Aceasta va neutraliza roșeața ușoară și va proteja pielea împotriva radiațiilor solare care o pot accentua. Cele mai potrivite creme sunt cele cu nuanțe de verde, care neutralizează foarte bine tenta de roșu din obraji.
Pentru problemele mai severe, precum roșeața cauzată de acnee sau de rozacee, este nevoie de un fond de ten cu acoperire totală, cum este dermablend de la Vichy.
Felul în care aplici fondul de ten pe piele este de asemenea extrem de important. Folosește un burete umezit cu care să aplici fondul de ten prin mișcări de tapotare, nu prin frecare. Frecarea poate să amplifice roșeața. Și pensulele pentru aplicare fondului de ten pot irita pielea, din cauza perilor prea asprii.
Cum previi roșeața tenului
Indiferent de cauză, roșeața tenului este de fapt o inflamare a vaselor superficiale de sânge de la nivelul pielii. Aceste capilare rămân dilatate și pot cauza o roșeață permanentă. De aceea este bine să eviți factorii care o pot amplifica: radiațiile solare, activitățile intense, mâncarea picantă, uneori chiar și cafeaua. Redu expunerea la produse chimice care conțin iritanți, precum parfumul, parabenii, triclosanul, formaldehida, ftalații, sulfații, alcoolul sau anumite uleiuri esențiale. Verifică întotdeauna etichetele produselor cosmetice pe care le folosești și alege-le pe cele cu cât mai puțini iritanți. Caută în schimb, ingrediente hidratante precum peptidele, ceramidele și acidul hialuronic, care formează o barieră de protecție a pielii. Nu uita de protecția solară, indiferent de anotimp.