Filmul evenimentelor:
La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Justiției Monica Macovei au fost sigilate la minister mai multe birouri, și aici vorbim despre Biroul de Documente Clasificate, Direcția Juridică și Biroul de elaborare acte normative, scria EVZ, intr-un articol publicat in anul 2018.
Negăsindu-se, cel mai probabil, ceea ce se căuta, o zi mai târziu, respectiv pe 7-8 ianuarie, la ora 20.00, s-au prezentat la sediul Direcției Generale a Penitenciarelor ministrul în persoană și Dan Tapalagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrării și ieșirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 și primul trimestru al anului următor, arată sursa citată.
Au fost prezenți la această activitate șeful SIPA de atunci, col. Marius Stoian și doi ofițeri sau subofițeri care aveau în răspundere arhiva. Ministrului și însoțitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificatele ORNISS), Macovei a răspuns că dânsa fiind ministru nu are nevoie de așa ceva, iar Dan Tapalagă n-a dat nici un răspuns.
Ministrul și însoțitorul său au stat în arhivă până la ora 02.00 noaptea. Nu s-a cerut de la SIPA nici un fel de document clasificat. A fost luat însă registrul de intrări-ieșiri documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost). La plecare au luat acest registru de intrăriieșiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcția de director al acestui serviciu.
Referitor la acest eveniment, Dan Tapalagă spunea: „Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operațiune dispusă și realizată de ministrul Monica Macovei, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începutul lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a transmis informația că se încearca distrugerea/ incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe șeful SIPA, Ovidiu Stoian la minister și am plecat cu toții către sediul unde se afla arhiva SIPA”.
Adevărul este cu totul altul. Accesul în Arhiva SIPA s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare, fără prezentarea certificatelor ORNISS, sub pretextul ciudat că Monica Macovei, fiind ministru, nu avea nevoie de un asemenea document.
Potrivit Hotărârii Guvernului 204/13 iunie 2002, care reglementează accesul la informații clasificate, Monica Macovei avea nevoie de un asemenea document ORNISS și era obligată să-l prezinte în momentul accesului în Arhiva SIPA. Mai mult, ca membru al CSAT, pentru ministrul Justiției este obligatorie eliberarea unui asemenea certificat de securitate, fiind vorba de accesul la documente NATO Top Secret.
Art. 33 din HG : Accesul la informaţii clasificate este permis cu respectarea principiului necesităţii de a cunoaşte numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu