Situația este alarmantă, având în vedere că mulți oameni au murit pentru că nu au fost vaccinați antigripal. Un bărbat care a murit, la începutul acestei săptămâni, era nevaccinat. La fel s-a întâmplat și în cazul unui alt bărbat, de 67 de ani, din Bistrița, dar și în cazul unei femei din Prahova, de 65 de ani. Tot din cauza gripei a murit și un copil de doi ani, care fusese testat pozitiv pentru gripă tip B. Minorul avea și alte probleme de sănătate, spun medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu, din Capitală, acolo unde a survenit decesul.
Cum depistăm gripa?
Mulți confundăm gripa cu răceala. Specialiștii spun că simptomele diferă, la fel și tratamentele. De aceea ei ne recomandă să ne vaccinăm antigripal, deoarece putem evea complicații severe dacă ne îmbolnăvim de gripă.
Cum este răceala și cum este gripa?
Răceala este mai blândă și nu durează zile întregi precum gripa. Medicii spun că nu poate dura mai mult de o săptămână.
Simptomele răcelii sunt:
-Dureri de cap și de gât,
-Nas înfundat,
-Tuse,
-Febră mica.
Simptomele gripei sunt:
-Stare generală modificată,
-Febră mare (39-40 de grade),
-Oboseală, -Tuse seacă (poate dura până la două luni),
-Dureri musculare acute,
-Frisoane.
Totodată, medicii ne recomandă să nu tratăm gripa și răceala cu antibiotice, deoarece nu au efect. Aceștia ne sfătuiesc să ne hidratăm foarte mult cu ceaiuri, supe, apă, să evităm sucurile și băuturile cu cofeină. De asemenea, trebuie să consumăm multe alimente bogate în vitamina C. Pentru răceală, dar și pentru gripă, la îndrumarea specialistului, te poți trata și cu produse care te ajută să respiri mai ușor (de exemplu dispozitivele medicale de tip spray nazal, recomandat a fi folosit maximum 5 zile).
De altfel, dacă după câteva 7-10 zile de tratament, simptomele nu se ameliorează, trebuie neapărat să mergeți la medic. În Capitală, zeci de școli și grădinițe au cerut să fie suspendate cursurile tocmai pentru a evita răspândirea bolii. În sezonul trecut, au murit 199 de români din cauza gripei.