Reclamația are loc în contextul unui conflict de muncă deschis între sindicat și noua conducere ASF, care nu a mai reînnoit controversatul Contract Colectiv de Muncă (CCM) prin care cei 500 de angajați puteau primi până la 15 salarii pe an.
Solicitând protecția Parlamentului în baza Legii 361/2022 privind protecția avertizorilor de interes public, Francesca Andreescu, specialistă în evaluarea riscurilor (actuar) și președinte al Sindicatului ASF, a transmis marți, 21 ianuarie, o notă în care reclamă posibile nereguli la nivelul conducerii ASF.
Andreescu acuză că „personalul de specialitate din ASF este constrâns, prin ingerința și influența, exercitate direct sau indirect, prin interpuși, a factorilor de decizie existenți la nivelul Autorității, să pună în aplicare dispoziții de serviciu care deviază de la cadrul legal aplicabil”.
Dacă refuză, aceștia riscă anchete administrative, disciplinare sau chiar sunt concediați, spune ea.
În acest sens, Andreescu dă exemplul unui specialist din sectorul de pensii private care a fost concediat și descrie ce au pățit două echipe de control care au depistat probleme de capital la un asigurător care emite asigurări de garanții, folosite în special de instituțiile publice care încheie contracte de lucrări și servicii.
Trei angajați, cercetați disciplinar după un control inopinat la un asigurător
Astfel, în luna ianuarie 2024, o echipă de control, alcătuită din trei angajați (printre care și un actuar), a făcut un control inopinat la un asigurător care emite asigurări de garanții, necesare în special instituțiilor/autorităților publice care încheie contracte de prestări/lucrări servicii.
Nota redacției: Numele societății nu este menționat în document și nici ASF nu a dorit să-l dezvăluie, deoarece decizia de sancționare nu a fost transmisă încă societății.
Echipa de control a descoperit mai multe riscuri, inclusiv legate de necesarul de rezerve tehnice, dar Consiliul ASF a respins nota finală de control și a pornit cercetarea disciplinară a celor trei angajați.
Motivul: procesul-verbal de control cuprindea descrierea unor fapte ce puteau constitui încălcări ale dispozițiilor legale, fără însă a se consemna indicarea textelor legale încălcate.
Francesca Andreescu spune că a făcut parte, ca membru observator, din comisia de cercetare prealabilă a celor trei angajați și că a observat că persoane cu funcții de conducere s-au implicat direct în acțiunea de control și au eliminat fapte care reprezentau contravenții din procesul-verbal făcut de echipa de control.
„Cercetarea disciplinară s-a finalizat prin constatarea, de către Comisia de cercetare disciplinară, a faptului că persoanele vizate nu au întreprins fapte care ce s-ar putea constitui în abateri disciplinare, cu toate că, în opinia mea, existau cel puțin suspiciuni rezonabile cu privire la ingerința, în acțiunea de control, a unor superiori ierarhici, prin modificarea aspectelor reținute de către echipa de control în cuprinsul actului constatator, respectiv în cuprinsul Procesului verbal de control, ingerință având ca scop înlăturarea posibilității de a fi sancționată entitatea controlată”.
Citește continuarea.