Scandalul a început după ce Andrei Păunescu, fiul artistului decedat în 2010, a anunțat că organizează pe 23 iulie, pe plaja Corbu, un eveniment cultural, dedicat tatălui său. Prețul biletului este de 50 de lei și a fost denumit „Cenaclul Flacăra”, după mișcarea fondată de Adrian Păunescu în anii comunismului.
Andrei Păunescu - fiul lui Adrian Păunescu: „Noi îl sărbătorim pe tata, adică îi sărbătorim ziua, a 79-a ar fi trebuit să fie, din păcate nu mai este în viață. Eu sunt foarte bucuros că mii de oameni își cumpără bilete la evenimentele noastre, nu doar la Corbu acum pe 23, unde va fi ceva fabulos, dar și la Iași, pe 13 august”.
Institutul care investighează crimele comunismului a criticat dur evenimentul denumit după Cenaclul organizat de structurile de propagandă ale regimului comunist în scopul îndoctrinării tinerei generații.
„Într-o Românie care și-a câștigat democrația prin suferință și pierderi de vieți omenești, repunerea în scenă a unui fenomen cultural cu valențe comuniste, la 33 de ani de la Revoluție, reprezintă o rușine națională imensă și o dovadă a lipsei de considerație la adresa victimelor regimului comunist. (...) Evocarea unui act de propagandă comunistă, menit să consolideze dictatura lui Nicolae Ceaușescu, exclusiv în postura de fenomen cultural, este o insultă la adresa celor care au suferit și au murit ca urmare a acțiunilor represive ale regimului Ceaușescu și reprezintă o încercare de falsificare a memoriei istorice românești”, a transmis președintele instituției, care a cerut familiei să nu organizeze manifestarea.
Andrei Păunescu: „Nu știu cine sunt persoanele astea care își dau cu părerea, dar cenaclul flacăra, în afară de cei doi ani de pandemie, am făcut sute de spectacole în ultimii ani. Tatăl meu care a fondat acest uriaș fenomen a fost dat afară, a fost interzis de regimul comunist tocmai pentru că la cenaclul flacăra se spunea că se promovează muzica de tip occidental. Poate să latre oricine, cenaclul flacăra merge mai departe”.