În interiorul Marii Piramide s-ar afla un tron similar celui din aur al mamei lui Keops, regina Hetepheres, însă tronul faraonului ar fi alcătuit din meteoriți.
Profesorul Giulio Magli, directorul departamentului de matematică și arheoastronomie de la Politehnica din Milano spune că în interiorul camerei secrete se va afla, cel mai probabil, tronul marelui Keops.
Conform textelor sacre ale vechilor egipteni, acest tron ar făcut din fierul care provine din topirea unor meteoriți, potrivit RT.com.
În luna noiembrie a anului trecut, un spaţiu gol misterios a fost descoperit în Marea Piramida din Giza, iar egiptologii cred că aceasta poate fi piesa finală pentru a descoperi modul în care au fost construite piramidele, scrie The Telegraph.
Acest gol enigmatic, care are o lungime de 30 de metri este situat direct sub Marea Galerie, o rută elaborată de acces care traversează piramida. Acesta a fost găsit folosind un proces de scanare numit "muography" .
Fizicienii au folosit produsele prelucrate din razele cosmice pentru a putea identifica o cameră mare, despre a cărei existență nu se știa anterior, în interiorul Marii Piramide vechi de 4.500 de ani din Giza, Egipt. Este prima descoperire majoră după secolul al XIX-lea, al unui nou spațiu nou în interiorul piramidei.
Egiptologii au respins rapid ideea de a găsi comori pierdute în golurile de 30 de metri.
"Nu sunt șanse ca acolo să fie comori sau alte mumii", spune Aidan Dodson, un egiptolog de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, care studiază mormintele egiptene vechi. Dar experții speră că această descoperire va duce la o înțelegere semnificativă a modului în care această piramidă spectaculoasă a fost construită.
Cum a fost construită Marea Piramidă din Egipt
Marea Piramidă din Giza sau piramida faraonului Keops, considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii, i-a intrigat dintotdeauna pe cercetători, care nu își puteau explica cum au reușit egiptenii antici să transporte sute de mii de tone de piatră de la distanțe foarte mari.
Un papirus egiptean antic, descoperit recent împreună cu o barcă ceremonială, aruncă o lumină nouă asupra procesului de construcție: vechii egipteni ar fi transportat cele 170 de mii de tone de piatră de-a lungul râului Nil în bărci de lemn, construite din scânduri solide și funii, scrie FoxNews.
Blocurile de 2,5 tone fiecare au fost transportate printr-un sistem de canale speciale care duceau toate într-un fel de "port" situat la doar câțiva metri distanță de baza Marii Piramide.
Papirusul antic este prima mărturie de la sursă despre modul în care s-a realizat piramida și a fost scris de un supraveghetor al lucrărilor pe nume Merer. Acesta a explicat în detaliu cum pietrele au fost mutate din bazinul Tura sute de kilometri până la Giza, cu ajutorul canalelor artificiale de apă.
Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre "Cele 7 Minuni ale Lumii" și singurele care au supraviețuit timpului. Deși pe platoul de la Giza sunt 10 piramide, cea a lui Keops (al doilea rege din a patra dinastie) este cea mai mare dintre ele și se crede că numai ea a fost inclusă între "Minunile Lumii".
Este cunoscută că "Marea Piramida" și a fost construită din 2.300.000 de blocuri de piatră, fiecare bloc cântărind în medie 2,5 tone. Este înaltă de 137 de metri (a pierdut 9 metri din înălțime în timp) și are lațuri de 230 de metri. Unghiul de înclinare al lațurilor este de 51 de grade și 51 de minute.