Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este, în prezent, de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, iar până la finele lunii iulie acesta va scădea spre 77%, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române.
”În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde mc existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm la sfârşitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional un coeficient de umplere de circa 77%”, se arată în document, potrivit Agerpres.
În acest moment, patru sectoare de pe râurile interioare Jiu (judeţul Gorj), pârâul Homorodul Mare şi pârâul Fişag (judeţul Harghita), pârâul Belinul Mic şi Saciova (judeţul Covasna), Buzău (judeţ Buzău) şi Ialomiţa (judeţul Ialomiţa) se află în faza de atenţionare-avertizare.
291 de localităţi (inclusiv oraşele Roman, Paşcani şi Hârlău) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă sunt afectate, la fel şi localităţi din judeţele Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Vrancea, Galaţi, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman şi Alba.
Debitul Dunării la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş) a fost în scădere, până la o valoare de 4.500 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s). Prognoza hidrologilor estimează faptul că debitele Dunării vor fi în scădere la intrarea în ţară şi vor ajunge în jurul valorii de 4.200 mc/s.
În acest moment, pentru Centrala nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă.