Cât costă întreținerea mașinii?
Cel mai important lucru, dincolo de aspect, dimensiune sau dotări, sunt costurile de întreținere ale unei mașini. Degeaba ai avut bani să o cumperi dacă nu ai posibilitatea financiară să o întreții. Să deții o mașină vine la pachet cu alte cheltuieli obligatorii, lunare sau anuale, pe care trebuie să le iei în calcul.
Odată achiziționată o mașină trebuie să ai puși deoparte banii necesari înregistrării acesteia pe numele tău.
Anual se achită impozitele și taxele pentru această mașină.
Are nevoie, de asemenea, de asigurare obligatorie, inspecții tehnice periodice, revizii sau roviniete.
Toate acestea sunt cheltuieli fixe, ce intervin pe lângă cheltuielile alocate consumului de carburant. Totodată, va veni momentul neașteptat când se va strica ceva la ea și va avea nevoie de reparații.
Cum trebuie să fie prima mașină?
Fără doar și poate aceasta trebuie să fie fiabilă. Cu atât mai mult cu cât ești un tânăr ce preferă să dea banii pe alte lucruri sau care nu are un venit extrem de ridicat. În această situație, fiabilitatea unei mașini este un criteriu foarte important. În cazul alegerii unei mașini fiabile din punct de vedere al întreținerii și al consumului, posibilitatea de a avea o mașină îngrijită devine un lucru realizabil.
Unde o vei folosi?
Un alt criteriu de selecție a primei mașini este în funcție de drumurile pe care le faci și dacă știi în ce situații vei folosi mașina.
În cazul în care faci constant naveta între birou și casă, o mașină precum noul Ford Ranger Raptor de la Neste poate fi ceva potrivit pentru tine. Chiar dacă dimensiunile mașinii sunt mai mari, este extrem de important ca prima mașină să fie una sigură și stabilă pe drum.
Spre deosebire de exemplul de mai sus, dacă știi că majoritatea drumurilor tale sunt în oraș, pe distanțe scurte, poate o mașină de mici dimensiuni poate fi o alegere potrivită. Aceasta te va ajuta să te descurci mult mai bine pe străzile mai înguste sau să faci față locurilor de parcare.
Manuală sau automată?
Mașinile automate tind să câștige din ce în ce mai mult teren. Cu toate acestea, șoferii cu experiență sugerează faptul că e bine ca prima mașină, mai ales în cazul unui începător, să aibă cutie manuală. În susținerea acestei informații vine argumentul că unui șofer ce a condus numai mașină automată îi va fi foarte greu să conducă pe viitor o mașină manuală. Pe de altă parte însă, dacă știi că nu vei ajunge la volanul unei mașini manuale și dacă pentru tine contează enorm comoditatea, varianta cutiei de viteze automate pare să fie cea câștigătoare.
Ce putere să aibă?
Paza bună trece primejdia rea, spune o vorbă din popor. De aceea, recomandările tuturor pentru o primă mașină este să fie una cu o putere mai modestă. În cazul în care ești începător iar mașina ta poate atinge viteze ridicate, există riscul să nu poți și să nu știi să o controlezi. Acest lucru poate să fie extrem de periculos atât pentru siguranța ta cât și a celor din jur.
În cazul în care ești în căutarea primei tale mașini, acestea sunt aspectele pe care trebuie să le știi astfel încât să fii sigur că ai făcut cea mai sigură alegere pentru tine. Astfel, poți porni liniștit la drum știind că ești la volanul mașinii potrivite.