România se expune astfel riscului ca executivul comunitar să constate, ulterior intrării în vigoare a modificării, că impozitarea a aproximativ 80% din firmele din România la cifra de afaceri distorsionează competiția pe piața comună sau reprezintă ajutor de stat ilegal, avertizează consultanții de la KPMG.
"Considerăm că autoritățile din România ar fi trebuit să consulte reprezentanții Comisiei Europene cu privire la aceste modificări pentru că, urmare a unei plangeri către Comisia Europeana sau a unei întrebări preliminare adresate Curții de Justiție a UE peste cativa ani, una dintre aceste două instituții ar putea considera că impozitul pe cifra de afaceri datorat de toate companiile din România cu rulaj de pana la 1 milion de euro reprezintă o incalcare a Directivei 112/2006, distorsionează competiția în interiorul pieței comune sau reprezintă ajutor de stat illegal. Consecințele asupra bugetului de stat și companiilor ar putea fi spectaculoase", a declarat Alin Negrescu, Tax Director KPMG.
Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, până în prezent Guvernul nu a notificat Comisia despre schimbările pe care intenționează să le aducă la regimul microîntreprinderilor.