Cum s-a întâmplat incidentul
Pe 29 iunie, în jurul orei 22:00, mama fetiței a ajuns disperată la Spitalul Județean de Urgență Constanța, cu copilul ei într-o stare critică. Fetița, care nu avea probleme de sănătate anterioare, prezenta simptome similare epilepsiei, lucru care i-a alarmat pe medici. Mama a relatat că fetița a devenit agitată și a început să aibă crize de râs după ce au participat la inaugurarea unui salon de cosmetică, unde consumase mai multe dulciuri, inclusiv un jeleu.
După 30 de minute de la ingestie, copilul a început să aibă mișcări involuntare, iar comportamentul ei s-a schimbat brusc. Deși testul antidrog rapid efectuat la spital a fost inițial negativ, medicii i-au prelevat probe de sânge și urină și au alertat imediat poliția.
Investigația și ancheta poliției
Ancheta a scos la iveală detalii despre participanții la evenimentul privat: români, olandezi, o femeie din Africa de Sud și un român stabilit în Statele Unite. După câteva zile de monitorizare, suspiciunile s-au concentrat asupra românului din SUA. Poliția a descoperit că acesta distribuise jeleuri cu THC, droguri care nu sunt autorizate în România.
Un colaborator al poliției a reușit să obțină patru jeleuri de la bărbatul suspect, la scurt timp după internarea fetiței. În urma analizelor, s-a confirmat prezența tetrahidrocanabinolului (THC) în corpul copilului, substanță care i-a provocat grave tulburări de sănătate, inclusiv somnolență, slăbiciune musculară și tahicardie.
Consecințele legale și medicale
Medicul legist a concluzionat că jeleul cu THC consumat de fetiță i-a pus viața în pericol. THC, un drog depresant și halucinogen care afectează sistemul nervos central, poate provoca efecte devastatoare, mai ales în cazul unui copil mic. Potrivit experților, concentrația mare de THC poate conduce la supradozaj și chiar la deces.
Cazul a stârnit un val de reacții în România, fiind cel mai grav incident de acest gen, în care o persoană atât de tânără a ajuns drogată la spital. Bărbatul responsabil a fost trimis în judecată, iar ancheta continuă.
Expertul antidrog Cătălin Țone a subliniat că produsele cu THC nu sunt autorizate în România și că incidentele de acest tip subliniază necesitatea unei mai mari vigilențe în ceea ce privește introducerea și distribuirea acestor substanțe.
„În România, aceste produse nu sunt autorizate, legislația nu permite comercializarea niciunui produs cu THC, dar, de-a lungul timpului, anumite persoane au introdus în țară astfel de dulciuri, tocmai pentru consumul adulților”, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog.