Locul cu pricina se afla la Sinca Veche, la peste 300 de kilometri de Timisoara. Aici se gaseste un lacas de cult construit in cotul format de Muntii Fagaras si Perisani, la 45 de kilometri de Brasov si la 22 de kilometri de Fagaras. Lacasul de cult e chiar langa comuna Sinca Veche, sub dealul Plesu.
Casutele precum cele ale Hobbitilor au atras atentia vizitatorilor odata cu lansarea filmului Lord of the Rings si nu sunt altceva decat niste magazine de suveniruri.
Dar ceea ce este mai spectaculos in acest loc este manastirea rupestra Sinca Veche, cunoscuta si sub denumirea de „Templul Ursitelor”. Nimeni nu poate spune cu exactitate cand a fost construita, se banuieste ca in urma cu 7000 de ani si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat „Templul Alb” din Insula Serpilor.
Locul ar fi fost folosit ca loc de refugiu si rugaciune de catre calugarii ardeleni haituiti de Maria Tereza in anii 1700, pentru a trece la catolicism. Cu toate acestea, in nici una din incaperi nu exista vreun semn al crucii, scrie Opinia Timişoarei.
Manastirea Sapata in Stanca are astazi un aspect mai trist si asta datorita „stradaniei” vizitatorilor de a scrijeli peretii si de a lasa urma trecerii lor pe acolo prin mult gunoi.
Turla bisericii a fost ridicata din interior, in gresia moale, iar varful e ca un fel de fereastra, de unde o raza de lumina razbate exact in altar. Turnul interior, pe unde intra lumina zilei, este inalt de 10 metri si seamana cu o turla fara acoperis. Traditia populara spune ca pe acolo coboara energiile si ca dedesubt, in pamant, ar exista un tunel de comunicare pana la Cetatea Rasnovului.
Lacasul de cult construit practic intr-o grota nu e nici din lemn si nici din piatra, semn ca, cei ce l-au construit cunosteau proprietatile gresiei. Nisipul fin din interiorul lacasului contine cristale de cuart si siliciu.
Dealul de langa grota, cunoscut de localnici sub numele de Dealul Ursitelor sau Dealul Plesu (cel plesuv), este un loc pe care nu se poate cultiva nimic. Specialistii agronomi au incercat sa ingrijeasca niste seminte, insa solul pare ca si cum ar fi iradiat in urma aterizarii unei nave extraterestre. Mai mult, la cativa kilometri de drumul care duce spre templu, se afla un fel de amfiteatru acoperit cu iarba si arbusti, un spatiu cu un diametru de aproximativ 20 de metri, inaltat cu cativa metri deasupra reliefului inconjurator. Aici exista un fel de terase, precum interiorul unei cetati sau asezari fortificate.