Locuri din întreaga lume care, odinioară, erau pline de agitație sunt acum orașe fantomă cu restricții masive impuse de autorități pentru siguranța noastră împotriva coronavirusului. Când se va sfârși această epidemie globală, iar viața noastră va redeveni normală?
Marea Britanie, potrivit spuselor premierului Boris Johnson ar putea scăpa de coronavirus în următoarele 12 săptămâni. Însă, oamenii de știință mai avertizează că chiar dacă numărul de cazuri începe să scadă în următoarele trei luni, vom fi tot departe de final. Va dura ani ca valul să dispară pe deplin.
Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie de boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh spune că trebuie găsită o strategie în scăparea de coronavirus.
”Avem o mare problemă în ceea ce privește strategia de ieșire și cum ieșim din asta”, a afirmat profesorul.
Deși s-au închis foarte multe societăți, producătoare de alimente, de mașini etc, din cauza focarului, prejudiciul social și economic ar fi catastrofal dacă ele ar sta închise foarte mult timp.
Cu toate acestea, specialiștii mai spun că există trei moduri de ieșire din această pandemie:
-Vaccinare- Un vaccin ar trebui să ofere cuiva imunitate, astfel încât să nu se îmbolnăvească dacă este expus. În SUA, o persoană a primit deja un vaccin experimental, săptămâna aceasta, după ce cercetătorilor li s-a permis să evite regulile obișnuite de efectuare a testelor pe animale. Se caută necontenit un vaccin, însă nu există nicio garanție că va avea succes și va necesita imunizarea la scară globală,
-Oamenii devin imuni la acest virus, odată infectați- Există însă un semn de întrebare dacă această imunitate va dura. Alte coronavirusuri, care provoacă simptome comune de frig, duc la un răspuns imun foarte slab și oamenii pot prinde același virus de mai multe ori în viața lor,
-Schimbarea comportamentului nostru față de societate- Aceasta ar putea include menținerea unor măsuri care au fost puse în aplicare. Sau introducerea unor teste riguroase și izolarea pacienților pentru a încerca să rămână în vârful oricăror focare.
„Am făcut detectarea timpurie și urmărirea contactelor pentru prima dată și nu a funcționat”, adaugă prof. Woolhouse.
”Pe termen lung, în mod clar, un vaccin este o cale de ieșire din acest lucru și cu toții sperăm că acest lucru se va întâmpla cât mai repede”, spune și consilierul medical principal al Regatului Unit, prof. Chris Whitty,