Anunţul a fost făcut la videoconferinţa cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică (DSP) şi managerii de spitale, susţinută joi de ministrul Sănătăţii EUGEN NICOLĂESCU.
"La începutul acestei săptămâni, Comitetul Naţional de Vaccinologie ne-a transmis că poate fi încheiată campania de vaccinare pentru sezonul 2013 - 2014, având în vedere evoluţia lentă a virusului gripal, numărul mic de cazuri de gripă confimate, respectiv 23 de cazuri până în 4 februarie, faţă de 67 în 2013. De asemenea, imunizarea organismului se produce în interval de trei săptămâni de la vaccinare. Practic, cei care s-ar vaccina astăzi ar fi protejaţi abia peste trei săptămâni, adică la sfârşitul lunii februarie, când deja nu se mai impune vaccinarea", a spus EUGEN NICOLĂESCU.
Totodată, recomandarea Comitetului Naţional de Vaccinologie a fost epuizarea stocurilor existente în acest moment în teritoriu, la DSP-uri şi în cabinetele medicilor de familie, cantitate care acoperă nevoia de vaccinare pentru întregul sezon, după care campania de vaccinare poate fi declarată încheiată, a mai spus ministrul.
"Îi rog pe medicii de familie care mai au stocuri să încerce să convingă persoanele cu riscuri foarte mari să se vaccineze în această perioadă. În cazul în care nu vor dori să se vaccineze, declarăm închisă campania de vaccinare. În condiţiile excepţionale din acest sezon, în care circulaţia virusului gripal a fost redusă, aproximativ 80.000 doze se află încă în stocurile direcţiilor de sănătate publică şi în teritoriu la medicii de familie", a mai spus ministrul EUGEN NICOLĂESCU.
Din datele furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, care monitorizează situaţia cazurilor de îmbolnăviri cu virus gripal, în data de 4 februarie erau înregistrate la nivel naţional 23 de cazuri de gripă confirmate, faţă de 67 de cazuri de gripă înregistrate în aceeaşi perioadă din sezonul 2012 - 2013, a arătat ministrul EUGEN NICOLĂESCU..
Până în 26 ianuarie, au fost vaccinate antigripal, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, 516.575 de persoane din grupele la risc, potrivit ultimei informări a institutului făcută publică de minister.
EUGEN NICOLĂESCU a mai spus că cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino vor rămâne în custodia institutului pentru cazuri de pandemie sau pentru orice situaţie excepţională, conform recomandării Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
Potrivit ministrului EUGEN NICOLĂESCU., orice ţară trebuie să aibă un stoc de vaccin pentru situaţii excepţionale.
"Comisia de specialitate care a fost numită pentru finalizarea studiului clinic asupra vaccinul gripal ne-a comunicat faptul că rezultatele finale ale testelor referitoare la eficacitatea produsului vor fi disponibile după data de 25 februarie", a adăugat EUGEN NICOLĂESCU.
În urmă cu trei săptămâni, EUGEN NICOLĂESCU anunţa că producţia de vaccin antigripal de la Institutul Cantacuzino a fost încheiată, în 15 decembrie, însă mai trebuie făcute studiile clinice, dozele urmând să fie puse pe piaţă, probabil, până la sfârşitul lunii ianuarie.
"Deocamdată, avem vaccin suficient şi nu avem un risc. Din păcate, între Cantacuzino şi Agenţia Naţională a Medicamentului nu a fost o legătură de colaborare foarte explicită", a spus EUGEN NICOLĂESCU, arătând că ANMDM nu a făcut precizarea că la finalizarea producţiei este obligatorie efectuarea studiului clinic, "dar şi institutul având o problemă", respectiv aceea că "nu a întrebat".
Ministerul Sănătăţii EUGEN NICOLĂESCU anunţa anul trecut că pentru campania de imunizare gratuită contra gripei din sezonul rece 2013 - 2014 vor fi disponibile un milion de doze de vaccin antigripal - 600.000 din import şi 400.000 de la Institutul Cantacuzino.
Anul trecut, în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de la Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind închisă şi redeschisă la sfârşitul anului 2013.