Sfântul Iachint a preluat scaunul de mitropolit al Vicinei către mijlocul secolului al XIV-lea, după anul 1348. Vicina a fost o cetate importantă în secolele XIII-XIV, așezată în regiunile de nord ale Dobrogei, cel mai probabil pe o insulă din fața așezării actuale Isaccea, conform Agerpres.
În acest centru dependent de Imperiul Bizantin a luat ființă pe la începutul secolului al XIII-lea o mitropolie. Era o vreme de mare criză politică și economică, iar cetatea Vicina, protejată până atunci de puterea Bizanțului, rămâne în urma cuceririlor turcești fără această protecție.
Nu se știe cu precizie câtă vreme a putut mitropolitul Iachint să activeze la Vicina, dar în 1359 era în Țara Românească la curtea voievodului Alexandru Nicolae Basarab, ca mitropolit al Ungrovlahiei.
Sfântul Ierarh Iachint a organizat viața bisericească din Țara Românească. A zidit biserici, a hirotonit preoți, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viața din mănăstiri după modelul din Muntele Athos și a purtat de grijă și românilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari și persoane hirotonite.