Simulările computerizate realizate de astronomi arată că galaxia noastră, Calea Lactee, se va ciocni cu una dintre numeroasele galaxii care o orbitează - Marele Nor al lui Magellan.
În acest moment, Marele Nor al lui Magellan se află la 163.000 de ani lumină de Calea Lactee și se îndepărtează cu 400 de km/s. Simulările arată însă că galaxia va încetini și se va întoarce spre Calea Lactee de care se va izbi în cele din urmă.
Nu trebuie să ne schimbăm planurile în funcție de această veste. Estimările arată că evenimentul se va produce cândva peste 2,5 miliarde de ani.
Ce se va întâmpla? Stelele și planetele nu se vor ciocni în mod direct, cel mai probabil, dar forța unei galaxii cu 250 de miliarde de stele va provoca haos în Calea Lactee, arată Carlos Frenk, director al Institutului de Cosmologie Compuțatională din Durham.
Sistemul nostru solar ar putea fi aruncat într-un alt colț al spațiului, iar urmașii noștri nu vor avea prea multe posibilități de a împiedica un astfel de scenariu.
Totuși, ceamai sumbră variantă este puțin probabilă. De fapt, experții arată că șansele unui astfel de exil cosmic pentru sistemul solar sunt de 1-3%.
În trecut, astronomii peocupați de sfârșitul Căii Lactee erau mai degrabă îngrijorați de o ciocnire cu galaxia Andromeda, care ar trebui să aibă loc în patru miliarde de ani.
Cu o masă de cinci ori mai mare decât a Marelui Nor al lui Magelan, Andromeda ar putea distruge complet Calea Lactee.
Dar ciocnirea cu Marele Nor s-ar putea dovedi o veste bună. Una dintre urmările ciocnirii ar fi aceea că va mișca Calea Lactee un pic, amânând astfel sfârșitul cu vreo câtea miliarde de ani.