Controversată, chiar interzisă în anumite perioade istorice, cafeaua a cucerit lumea în prezent.
Află câte soiuri se consumă și cum preparari cea mai bună cafea.
Deși se cunosc zeci de soiuri de cafea, se cultivă în scopuri industriale doar patru tipuri Arabica, Robusta, Liberica şi Maragogype.
Cafeaua Arabica
Cafeaua Arabica este originară din Africa, fiind cel mai apreciat şi mai răspândit sortiment.
Se cultivă mai ales în America Latină, dar şi în Africa.
Boabele sale sunt de calitate superioară, au formă alungită şi culoare verzuie – albăstruie.
Are o aromă şi un gust mult mai rafinat decât alte specii.
Cafeaua Robusta
Cafeaua Robusta, este originară din bazinul Congo. Spre deosebire de cea Arabică creşte mai rapid şi se adaptează unui climat mai puțin favorabil.
Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia. O altă calitate este acea de a fi rezistentă la boli şi dăunători.
Boabele acestui soi sunt mici, au o formă neregulată şi culoare maroniu – gălbuie.
Cafeaua robustă are un gust mai neutru, este mai puţin aromată decât cea arabică şi este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.
Cafeaua Liberica
Cafeaua Liberica, originară din Africa, Liberia, are ca și cea arabică o creştere rapidă şi o rezistenţă bună la boli.
Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20 şi 25°C.
Boabele au o formă neregulată, sunt de dimensiune medie şi au culoarea de la brun la galben. Calitatea ei este mediocră.
Cafeaua Maragogype
Acest arbore de cafea a fost descoperit în vecinătatea oraşului Maragogype, din Brazilia.
Este un hibrid rezultat prin încrucişarea dintre soiurile arabica şi liberica.
Deși boabele sunt mai mici, soiul a păstrat caracteristicile cafelei arabica. Cu toate acestea randamentul acestui arbust este inferior.
Cultura sa este împrăştiată în Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia şi Java.
Se cultivă la o altitudine variind între 600 şi 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie.
Cum preparari cea mai bună cafea
Cafeaua se pregăti acasă la ibric (turcească), la filtru, la espressor, la presa franceză, prin metodele machinetta sau jebena. La noi cele mai folosite metode de preparare a cafelei sunt cea la ibric, la filtru sau la espressor.
La ibric
Pentru a prepara cafeaua la ibric ai nevoie de o cafea foarte fin măcinată care se fierbe cu apă şi zahăr într-un ibric.
La origine, cafeaua turcească este preparată cu un ibrik, adică un vas de cupru, în care se pot prepara porții mai mici.
Pentru patru cești ai nevoie de 200 ml de apă, 4 lingurițe de pulbere de cafea turcească și 4 lingurițe rase de zahăr.
Mai întâi se toarnă apa, după care se adaugă zahărul și când fierbe se adaugă cafeaua pulbere și se amestecă după care se lasă la fiert. Când cafeaua începe să se umfle și se formează caimacul la suprafață, se scoate de pe foc.
Spuma (caimacul) se repartizează cu o linguriță în cești. Se mai pune pe foc câteva secunde, cu mare grijă ca să nu dea în clocot. Se lasă puțin și apoi se toarnă cu grijă ca să nu se risipească caimacul.
Se serveşte fierbinte, cu un pahar de apă rece pentru a pune în valoare aroma cafelei.
La filtru
Chiar dacă aparatul are deja un filtru din plasă de oțel e bine să mai adaugi unul special de hârtie.
După ce ai pus apa măsurată gradat, adaugi un număr de lingurițe cu vârf care să fie cu una în plus peste măsurile de cești de cafea.
Apa clocotită va picura pe cafeaua din filtru. Este o modalitatea mai comodă, dar filtrul reține o parte din aromele cafelei.
Espresso
Cafeaua espresso se obține printr-o metodă specială, sub presiune, printr-un aparat profesional.
Cafeaua se obține prin trecerea apei fierbinţi la 9 – 12 atmosfere prin cafeaua măcinată şi tasată.
Licoarea obținută are o spumă foarte fină, densă şi catifelată, și este foarte bogată în arome și foarte tare. Este preferata italienilor.
Presa franceză (french press)
Este un dispozitiv foarte simplu de preparare, inventat în Franţa, așa cum spune și denumitrea. Se compune dintr-un cilindru de sticlă cu un filtru de piston în capac.
Se potrivește în cilindru cafeaua măcinată mai mare, și se toarna apă fierbinte. Se tine presat cu pistonul timp de circa trei minute.
Apa trebuie să fie foarte fierbinte, dar nu ar trebui să ajungă la punctul de fierbere, deoarece poate strica aroma cafelei.
Pistonul se utilizează încet, nu prea strâns. Deoarece cafeaua măcinată rămâne în contact permanent cu apa şi este ulterior filtrată cu ajutorul unei site, sunt captate mai multe arome şi uleiuri esenţiale.
Cafeaua astfel preparată este mai densă şi mai tare. Nu trebuie lăsată mai mult de 20 minute la infuzare fiindcă devine amară.
Moka sau machinetta
Este un dispozitiv de tip espresso pentru aragaz, bazat pe principiul preparării cafelei cu ajutorul apei sub presiune.
Aroma cafelei depinde foarte mult de tipul de boabe folosit, gradul de măcinare, nivelul de prăjire şi intensitatea focului folosit.
Amestecul de apă şi abur atinge temperaturi mai mari de 100 de grade. Datorită presiunilor mari obţinute se permite extragerea mai eficientă a cofeinei şi aromelor din pudra de cafea.
Aparatul clasic este din aluminiu. Acum poți alege și alte materiale, precum inox, teflon etc.
După ce ai pus apa în vasul de jos și cafeaua, vasul se pune pe aragaz și se lasă capacul în jos.
Când toată apa s-a ridicat în recipientul de sus, e gata, se ia de pe foc și se pune cafeaua în ceșcuțe.
Jebena
Jebena este un dispozitiv din ceramică cu baza sferică, folosit pentru prepararea cafelei etiopiene, care este preparată cu arome suplimentare.
Apa se fierbe cu cafeaua, iar pentru mai multă aromă se adaugă păstăi de cardamom sau rădăcină de ghimbir, scorțișoară, sare, sau chiar unt.
Pentru un jebena de 10 persoane care utilizează 1 litru de apă, se pun 16 lingurițe de cafea Arabica, o jumătate de linguriță de semințe de cardamom negru și zahăr, conform libertatea.ro