Cei mai afectaţi sunt patronii localurilor din Centrul Vechi al Capitalei, acolo unde majoritatea clădirilor sunt încadrate în clasa întâi de risc seismic. În plus, oficialii se gândesc să blocheze şi toate activităţile economice care au loc acolo cum ar fi terasele, cluburile sau restaurantele.
Locuinţele aflate în clădiri cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate sau destinate activităţilor economice, dacă nu sunt consolidate de urgentă, prevede un proiect adoptat în Parlament.
”O mare parte din aceste clădiri au spaţii destinate publicului larg, punând astfel în pericol siguranţa populaţiei, iar lege nu face decât să îmbunătăţească acest lucru cu o contravenţie între 50 de mii de lei şi 70 de mii de lei şi interzicera autorizaţiei de funcţionare”, a declarat Liviu Pop, unul dintre inițiatori.
Proprietarii sunt de acord cu propunerea oficililor, dar arată cu degetul către Primăria Capitalei, plângându-se că după 14 luni de când au depus actele, nu au primit niciun răspuns. În schimb, Municipalitatea îi acuză că nu au toate documentele necesare şi nu le pot furniza autorizaţia. Prinşi la mijloc, locuitorii din zonă s-au conformat situaţiei.
Şi nu doar în Centrul Vechi sunt probleme. Numai în Bucureşti sunt în prezent peste 560 de imobile cu risc seismic. Pe lista Primăriei aproape 190 figurează ca fiind pericol public.
Vorbim de un proiect adoptat de Camera Deputaţilor. În trecut a mai existat o astfel de iniţiativă, dar a fost repinsă de Senat. În ultimii 36 de ani, în Bucureşti au fost consolidate doar 34 de imobile.