"În perioada 1 martie — 31 mai 2014 am dispus o acțiune amplă de control în toate unitățile sanitare publice, care vizează, în principal, verificarea condițiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale și, totodată, instituirea unui standard elementar de curățenie. Mă aștept să tratați aceste acțiuni de control cu maximă responsabilitate, profesionalism și perseverență astfel încât, la sfârșitul perioadei de control, managerii să aplice în mod corect și constant prevederile normelor sanitare și să înțeleagă că realizarea și întreținerea unei stări optime de curățenie în unitatea sanitară pe care o conduc reprezintă o condiție esențială, care demonstrează respectul atât față de profesioniștii din sistem, cât și față de pacienți. Nu îmi doresc ca aceste acțiuni să reprezinte doar controale de constatare a unor situații care se întâmplă în spitalele publice din România, (...) ci îmi doresc ca ele să reprezinte o schimbare fundamentală în managementul curățeniei aplicat de managerii de spitale și, în același timp, o schimbare de mentalități", a spus ministrul, scrie Agerpres.
El a adăugat că acolo unde deficiențele igienico-sanitare nu pot fi remediate iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, să se dispună închiderea unităților, a secțiilor cu probleme sau găsirea unor soluții de modificare a structurii unității sanitare, astfel încât pacienții să nu mai fie tratați în condiții inadecvate, care le pot pune în pericol starea de sănătate.
Nicolăescu a solicitat tuturor direcțiilor de sănătate publică ca până la 15 februarie să transmită către minister planul de desfășurare a acțiunii de control, care va cuprinde unitățile sanitare publice cu paturi, perioada efectuării controlului și echipa de inspectori pentru fiecare spital în parte.
În perioada 3 — 22 martie, echipele de inspectori sanitari ai vor controla calitatea condițiilor de acordare a serviciilor de asistență medicală, cu excepția spitalelor de urgență și a institutelor.
Eugen Nicolăescu a precizat că rezultatele acțiunii de control, lista unităților sanitare neconforme, precum și deficiențele, măsurile și termenele stabilite pentru fiecare unitate în parte vor fi centralizate până la data de 5 aprilie.
"În săptămâna 24-31 martie se vor desfășura controale încrucișate la spitalele județene de urgență și institute. Rezultatele acțiunii de control se transmit conform machetei de raportare, dar și printr-un raport scris până la data de 7 aprilie. În cazul acestor controale încrucișate, care vor avea loc la spitalele județene și institute, Ministerul Sănătății va stabili planurile, echipele de inspectori și datele exacte la care vor fi programate controalele. Concomitent, în perioada 1 aprilie — 31 mai se vor efectua acțiuni de recontrol, pentru a verifica condițiile igienico-sanitare și modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârșitul fiecărei luni din perioada de recontrol (aprilie și mai) toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor transmite MS rapoarte intermediare ale acțiunii de recontrol", a mai afirmat Nicolăescu.
Potrivit acestuia, acțiunea vizează verificarea normelor privind asigurarea condițiilor igienico-sanitare, a blocului alimentar, a respectării normelor de supraveghere, de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale, dacă există cazuri, verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curățenie și produse biocide și a modului în care sunt gestionate deșeurile sanitare.
"Această acțiune de control nu are ca scop principal sancționarea unităților sanitare, ci în principal impulsionarea managerilor de spitale, a directorilor de îngrijiri pentru aplicarea corectă a prevederilor normelor sanitare și efectuarea unor activități pentru care este nevoie în primul rând de respect pentru pacienți. Evident că se vor aplica prevederile legale în cazul celor care nu îndeplinesc și nu respectă normele. Am speranța că la sfârșitul celor trei luni de control continuu vom asista la instituirea unui standard elementar de igienă și curățenie în toate spitalele publice din țară, că se vor institui proceduri proprii care să asigure respectarea normelor și normativelor", a mai declarat ministrul Sănătății.