Hormonii de creştere folosiţi în industria producătoare de carne de pui reprezintă un risc de a dezvolta cancer ovarian. O arată studiile unor universităţi de top, puternic contestate însă de comercianţi. Cu siguranţă, însă, consumul de carne de pui a crescut aproape exponenţial în ultimii 30 de ani. Sunt numeroase referirile la beneficiile cărnii albe, care este şi mai ieftină.
În paralel, însă, studiind comportamentul alimentar al femeilor care au dezvoltat cancer ovarian, afecţiuni cardiovasculare şi obezitate, cercetătorii au descoperit un numitor comun: consumul mare de carne de pui, mai ales prăjită, şi în special celebrele aripioare. O altă certitudine este aceea că atât puiul crescut intensiv, cât şi cel ecologic, furnizează mai multă energie din grăsimi, decât din proteine.
În ultimii 150 de ani, continutul de grasime al cărnii de pui a crescut de 5 ori, iar cel de proteine a scăzut cu 25%. În plus, riscul hormonilor de creştere asupra sănătăţii este de asemenea demonstrat. Steroizii declanşează pubertatea mai depede. O arată un studiu britanic citat de BBC, studiu realizat pe 3000 de fetiţe urmărite de la naştere până au împlinit 12 ani.
În ceea ce priveşte incidenţa tumorilor, în afară de cele ovariene, aripioarele de pui prăjite favorizează dezvoltarea de noduli la sân, din cauza nivelului crescut de estrogeni. Şi nu e totul! Reziduurile hormonale pot predispune la declanşarea cancerului de prostată, în această materie existând câteva studii ample în curs de a fi finalizate. Revenind la aripioare, această zonă a puiului, precum şi gâtul, sunt exact cele injectate cu hormoni de creştere.
Este adevărat că ele conţin sodiu puţin, complexul B, vitamina A şi acizi omega 3 şi 6, dar şi foarte mult colesterol. Mai mult, gândiţi-vă că alături de ele, mulţi oameni obişnuiesc să consume cartofi prăjiţi, care conţin grăsimi trans, adică uleiuri vegetale modificate cu substanţe chimice, şi băuturi răcoritoare acidulate. Totodată, sub stratul delicios, de altfel, de condimente, aripioarele au pieliţă.
Aceasta este plină de conservanţi, ca aripioarele să reziste cât mai mult timp congelate. Din stadiul de congelare, ele sunt supuse prăjirii în ulei la temperatură mare, iar acest şoc termic duce la dezvoltarea de substanţe foarte nocive pentru organism, care favorizează afecţiuni cardiovasculare. Cifrele de anul trecut ale Ministerului Sănătăţii arată că acestea sunt principala cauză de deces în România.