Experții cred că acest tip de orez poate scădea riscul de cancer, boli cardiovasculare, diabet și alte tulburări cronice, iar cercetătorii au numit tehnologia TransGene Stacking II.
Conducătorul echipei de cercetare a declarat: "Am dezvoltat un sistem de editare transgenic foarte eficient, usor de utilizat, denumit TransGene Stacking II, care permite asamblarea unui numar mare de gene in vectori unici pentru transformarea plantelor. Consideram ca acest sistem vectorial va avea multe aplicatii potentiale in aceasta era a biologiei sintetice si a ingineriei metabolice", informează hotnews.
Astfel de tehnici de inginerie genetică au fost folosite pentru dezvoltarea orezului îmbogățit în beta-caroten și folat, dar nu și pentru antocianine, care sunt prezente natural în boabele de orez negru sau roșu, dar lipsesc din boabele de orez lucios sau glasat. Studiul a fost inițiat prin identificarea genelor responsabile de producția acestei susbtanțe și stimularea boabelor de orez pentru a produce antocianine natural.