Aproape 90% dintre ucraineni nu susțin cedarea de teritotii către Rusia, potrivit unui sondaj realizat, citat de Reuters, relatează HotNews.ro.
Sondajul realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev arată că nu mai puțin de 87% din ucraineni se opun acordării de teritorii Rusiei pentru a încheia un acord de pace, chiar dacă acest lucru înseamnă implicit prelungirea războiului.
Potrivit rezultatelor sondajului de la începutul lunii septembrie, opoziția ucrainenilor față de cedarea de teritorii pentru pace există în toate regiunile Ucrainei, inclusiv unde populația rusofonă este majoritară. Potrivit Reuters, procentul acestora, care sunt împotrivă este în creștere, fiind de doar 82% în luna mai.
Etnicii ruși din Ucraina nu vor să renunțe la teritorii în favoarea lui Vladimir Putin, chiar dacă forțele armate ale Rusiei controlează în continuare în jur de 20% din teritoriul ucrainean., în pofida contraifensivei ucrainene.
Potrivit sondajului, 57% din etnicii ruși din Ucraina și 85% din ucrainenii care vorbesc limba rusă se opun acordării de concesii teritoriale Moscovei. Doar 24% din etnicii ruși ce trăiesc în Ucraina susțin renunțarea la teritorii pentru a încheia un tratat de pace.
Totuși, potrivit unui sondaj făcut la sfârșitul lunii iulie, citat de The Kiyv Independent, 10% dintre ucraineni erau la acea dată pentru concesii teritoriale acordate Rusiei. Potrivit unui sondaj al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS) publicat pe 27 iulie, „chiar și în rândul locuitorilor din regiunile de est, unde lupte intense sunt în desfășurare, 77% dintre oameni sunt împotriva concesiunilor”, se arăta în sondaj.
Actualul sondaj, făcut două luni mai târziu, între 7-13 septembrie, pe un eșantion de 2.000 de persoane, coincide cu contraofensiva ucraineană care a dus la recucerirea regiunii Harkov din nord-estul țării. Acțiunea a ridicat moralul ucrainenilor și le-a oferit speranțe că vor fi eliberate mai multe teritorii de sub ocupația rusă până la sosirea iernii.
Rezultatele sondajului contrazic flagrant unul dintre obiectivele menționate de președintele Vladimir Putin când a declanșat „operațiunea militară specială” pe 24 februarie, acela de a proteja populația rusofonă care ar fi oprimată de guvernul de la Kiev, mai notează Reuters.