La summit-ul G7 din Japonia s-a vorbit despre România. Preşedintele american Joe Biden a anunțat că două instituții financiare din SUA au emis scrisori de interes pentru potenţiale împrumuturi în valoare de până la 4 miliarde de dolari. Banii ar ajunge la proiectul mini-reactoarelor nucleare din județul Dâmbovița.
Liderii statelor G7 au confirmat, la Hiroshima, angajamentul lor de a identifica noi oportunităţi de extindere a Parteneriatului pentru infrastructură şi investiţii globale (PGII), iniţiativa a preşedintelui american, Joe Biden, şi a G7, în domeniul infrastructurii şi care prevede finanţarea construirii primei centrale cu reactor modular de mici dimensiuni în România, potrivit unui document al Casei Albe.
BIDEN SUSȚINE PROIECTUL REACTOARELOR NUCLEARE DIN ROMÂNIA
” (...) EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un potențial sprijin de până la 1 miliard de dolari, respectiv 3 miliarde de dolari, pentru implementarea proiectelor. Când este construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană. (...)”, se arată în comunicatul Casei Albe
Președintele Klaus Iohannis a salutat sâmbătă anunțul făcut de omologul său american Joe Biden la summitul G7 de la Hiroshima privind finanțări suplimentare pentru construirea primului reactor modular de mici dimensiuni cu tehnologie americană în România.
"Salut anunțul făcut astăzi de președintele SUA la Summitul G7 privind sprijinul din partea SUA și a partenerilor din Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite (UAE) de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul SMR din România, precum și scrisorile de interes din partea Exim Bank US și DFC pentru un sprijin potențial de până la 4 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului. Acest lucru oferă un sprijin esențial pentru ambiția României de a fi în prima linie în dezvoltarea unei infrastructuri revoluționare în domeniul energiei nucleare. Desfășurarea proiectului SMR al României în parteneriat cu partenerii noștri din SUA va permite producția de energie curată și va spori securitatea energetică", a transmis Klaus Iohannis, sâmbătă, pe contul său oficial de Twitter.
I welcome @POTUS announcement today at the G7 Summit on the support from the 🇺🇸 and 🇯🇵, 🇰🇷 and 🇦🇪 partners of up to $275 million for 🇷🇴 SMR project, as well as the Letters of Interest from @EximBankUS and @DFCgov for potential support of up to $4 billion for project deployment.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) May 20, 2023
\"\"Salut anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summitului G7, într-un moment important pentru România şi pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilă pentru cetăţeni şi economie, produsă în condiţii prietenoase cu mediul. Statele Unite ale Americii şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite vor finanţa cu până la 275 milioane de dolari proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului\"\", a precizat și premierul Nicolae Ciucă.
”România face astăzi un pas uriaș spre una dintre cele mai importante ținte ale sale: independența energetică!”, a afirmat Marcel Ciolacu în mesajul postat pe pagina sa de socializare.
Compania americană NuScale Power și compania românească RoPower Nuclear, deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, au semnat la începutul acestui an contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România. RoPower devine al doilea client al companiei americane NuScale, prin planul de construire a centralei de la Doicești (Dâmbovița). Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru evaluarea impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.
Începerea de către NuScale a lucrărilor de inginerie și proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower vine după semnarea în luna iunie 2022 a unui memorandum de înțelegere între NuScale și Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice și activități de autorizare și de obținere a licențelor pentru proiect.