„Am primit și eu textul scrisorii celor 100 de intelectuali privind noua versiune a legii educației. Cu invitația de a-mi adăuga și eu semnătura. Am ezitat, nu pentru că nu eram de acord cu textul propriu-zis, ci pentru că experiența ultimilor 30 de ani m-a făcut să nu mai cred în asemenea proceduri. După 1989, societatea civilă, GDS-ul, nenumărate asociații profesionale au tot trimis forurilor responsabile sute, dacă nu mii, de asemenea scrisori. Fără nici un rezultat. Totul s-a redus la o gesticulație legitimă dar ineficientă, „nobilă” moralmente, dar ineficientă pragmatic. Nu voi încerca, acum, să explic mecanismul prin care, la noi, civismul alunecă adesea, cu cele mai bune intenții, spre decorativ. Fapt e că instituțiile oficiale vizate de „provocările epistolare” nu le iau în serios, dacă nu chiar le discreditează, atribuindu-le motivații impure, partizane, anti-guvernamentale... De reacții responsabile, de dezbatere reală, aplicată, de colaborare cetățenească, nu poate fi vorba. Pornind de la această experiență - la care se adaugă și o de-mobilizare personală dinaintea realităților politice naționale și planetare - nu m-am grăbit să semnez scrisoarea cu pricina.
Din păcate, ceea ce a urmat mi-a confirmat decizia „absenteistă”. Ce-ar fi fost normal? Ar fi fost normal ca Ministerul Învățămîntului, văzînd numele înscrise pe lista expeditorilor, să se declare gata de dialog. Intelectualii semnatari să-și aleagă un grup de 5-10 reprezentanți, care să fie invitați la o întîlnire analitică civilizată cu ministrul de resort, căruia, de fapt, i se adresa mesajul lor. Nici vorbă! Ministrul nu vrea dezbatere. Preferă să dea cu tifla „protestatarilor”, cu argumente conspiraționiste și „obiectivități” statistice. Autorii scrisorii nu sînt decît un impur „grup de interese”, pus pe subminarea autorității guvernamentale. Ca să nu mai spunem ca sînt doar 100! Păi se compară ei cu cei 3,5 milioane de elevi cărora le este dedicată legea?! O replică pe măsură ar fi, în acest caz, că nu se compară 100 de inși cu performanțe profesionale clare și recunoscute cu 1 ministru! Cam în aceeași linie se situează și alte „argumente” ministeriale”, a scris Andrei Pleșu în ultimul editorial publicat în Dilema veche.
„Pe scurt, e nevoie de flexibilitate, cordialiate dialogală, respect pentru alteritate și spirit critic. Și cred că inițiatorul proiectului „România educată”, președintele țării, nu poate asista prea înțelegător la reacții de o anumită suficiență simplificatoare și iritată, ca cele cu care ne-a surprins pe mulți actualul ministru, ca răspuns la scrisoarea celor 100 de bombănitori...”, a concluzionat Andrei Pleșu.
Poziția exprimată de Andrei Pleșu vine după ce peste 100 de scriitori, critici, alți oameni de cultură, profesori universitari, printre care Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Gabriel Liiceanu, dar și foști miniștri ai Educației - Mircea Miclea, Mircea Dumitru, au semnat o scrisoare publică și un apel adresate lui Sorin Cîmpeanu pentru a cere prelungirea dezbaterilor legilor educației, solicitată de altfel și de elevi sau profesori, dar și de asociatii de părinți. În scrisoarea către ministrul Educației, aceștia au avut mai multe propuneri legate de noile legi ale Educației supuse dezbaterii publice.
Profesorii și cercetătorii i-au prezentat o listă de propuneri de modificare a proiectelor, precum și o serie de întrebări, alături de solicitarea oficială și publică de consultare “reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a respins inițial cererea acestora și a anunțat înainte de încheierea consultărilor pe noile legi ale educației că „e ilogic, ilegal și imoral să prelungim perioada de consultare. Estimez că cea mai buna formă sa fie adoptată de Parlament și promulgată apoi de președinte în acest an”.
Ministrul Educației i-a catalogat pe cei peste 100 de semnatari ai apelului și scrisorii drept "grup de interese".
„Putem înțelege nemulțumirea unui grup de interese, dar acest lucru nu trebuie să afecteze interesul general de a avea un cadru legal care să asigure dreptul la o educație de calitate pentru peste 3,5 milioane de copii și tineri”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru HotNews.ro.
Ulterior, ministrul a anunțat că va ține cont de propunerile acestora.
“Evident că vor fi luate în considerare și analizate propunerile incluse în scrisoarea deschisă semnată de cei 100 de intelectuali. Propunerile au fost transmise în timpul sesiunii de consultare publică și înregistrate. Toate propunerile au fost centralizate”, a transmis Sorin Cîmpeanu pe 25 august.