Potrivit anchetei publicate de Centrul de Investigații Media, un rol important în tot acest proces l-a avut prefectul de atunci a județului Hunedoara, Marius Cristian Vladu, care a pledat în favoarea retrocedării.
Personajul-cheie al întregii afaceri a fost o bătrână pe nume Maria Kendeffy, nora unui nobil maghiar ce stăpânea, împreună cu fratele său, peste aproape toată Țara Hațegului.
Statul român îi despăgubise, în anii 1930, atât pe socrul femeii, groful Gabor Kendeffy, cât și pe fratele acestuia, Ludovic Kendeffy, după ce, în urma reformei agrare din 1921, le luase o mare parte din proprietăți. Cu toate acestea, Maria Kendeffy a cerut și a primit mii de hectare de pământ în anul 2006, fără ca cineva să verifice în arhive dacă nu cumva acel teren mai fusese plătit o dată.
La câteva luni după ce ginerele său a cerut în numele ei retrocedarea, femeia - care avea 85 de ani și era internată într-un azil din Viena încă de la finele lui 2005, când au fost depusă cererea - a devenit proprietara a 12.000 de hectare de pădure și pășune în Retezat.
La scurt timp după ce a fost împroprietărită, bătrâna din azilul vienez și-a deschis o firmă și a adus terenul aport în natură la capitalul ei social. S-a născut astfel Belforest Explorer SRL, al cărei scop inițial a fost transferarea acestor păduri printr-o tranzație scutită de impozit către firmele controlate de Gerald Schweighofer.
Acest lucru s-a întâmplat prin preluarea acțiunilor firmei de către două companii controlate și reprezentate chiar de Gerald Schweighofer, tranzacție perfectată chiar sub semnătura omului de afaceri austriac.
Citește mai mult pe Centrul de Investigații Media.