Percheziții de amploare au avut loc joi în mai multe zone din țară. Comisarii Gărzii de mediu, polițiștii și peste 200 de jandarmi au fost prezenți la mai multe adrese, acolo unde tone de deșeuri au fost arse fără nicio autorizație.
La Sărulești din județul Călărași a fost prezent și ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a declarat că acţiunea a fost una de amploare și că „semnalul nostru trebuie să fie foarte clar - destructurăm crima organizată şi, alături de autoritatea locală, trebuie să creăm posibilitatea desfăşurării în condiţii legale a acestor activităţi".
Ministerul Mediului a anunțat joi seară că în urma celor 15 percheziții de la Sărulești au fost identificate 20 contravenţii și aplicate amenzi în valoare totală de 308.000 de lei. Au fost confiscate și 50 tone de deşeuri feroase şi neferoase și aplicate și 5 suspendări de activitate la agenţii comerciali.
Garda de mediu caută deșeuri arse ilegal. Descinderi cu peste 200 de polițiști și jandarmi. Tanczos Barna, prezent la acțiune
La acțiunea de la Sărulești au fost mobilizate 9 echipe de la Garda Naţională de Mediu, 65 de poliţişti, 180 de jandarmi, un utilaj pentru încărcat deşeuri, 5 platforme pentru transport şi un elicopter.
Ministerul Mediului a anunțat că „există o legătură între firmele și persoanele care acționează la Sărulești și cele de la Sintești, lângă București, unde, de asemenea, au avut loc acțiuni pentru stoparea afacerilor ilegale cu deșeuri; multe din firmele care operează în Sărulești au sedii și puncte de lucru și în Sintești”.
Acțiunea din Călărași a fost pregătită după ce au fost cercetate mai multe documente emise de firme care acționează în acest domeniu și care se ocupau de recuperarea și valorificarea unor deșeuri reciclabile.