ÎCCJ a judecat luni primul termen din dosarul celor trei și au decis să prelungească arestul preventiv, până la o nouă verificare a legalității măsurilor preventive, care a fost stabilită pe 21 octombrie.
"În temeiul art.348 alin.2 Cod procedură penală raportat la art.207 alin.2 şi alin. 4 Cod procedură penală, menţine măsura arestării preventive a inculpaţilor Bica Alina Mihaela şi Pop Şerban. Fixează termen în vederea verificării, din oficiu, a legalităţii şi temeiniciei măsurilor preventive privind pe inculpaţii Bica Alina Mihaela şi Pop Şerban la data de 21 octombrie 2015, ora 13,00 Sala Secţiilor Unite, cu citarea acestora şi asigurarea apărării. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, astăzi, 28 septembrie 2015”, au susținut magistrații.
La data de 2 septembrie 2015, Şerban Pop şi Alina Bicavor au fost prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile. Magistrații au admis cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și i-au încarcerat pe cei doi pentru 30 de zile.
Şerban Pop, fostul şef ANAF, şi Alina Bica, fosta şefă DIICOT, sunt acuzaţi de DNA că au primit mită de la omul de afaceri Horia Simu pentru a-l favoriza într-un dosar DIICOT. Potrivit avocatei Alinei Bica, denunţătorul ar fi chiar fostul consilier Ionuţ Mihăilescu. Cei doi vor fi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
Potrivit comunicatului DNA, Şerban Pop este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Bica, de luare de mită, participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvâşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu.Oamenii legii au dispus începerea urmăririi penale pe numele omului de afaceri Horia Simu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
În ordonanţa de reţinere a procurorilor s-a arătat că, în cursul anului 2014, Șerban Pop a primit de la suspectul Horia Simu, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.
La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop.
Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Horia Simu în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, fostului şef ANAF pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus.
În schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior.