Tulburările endocrine pot produce modificări ale proprietăților fizice ale țesutului conjunctiv și astfel favorizează apariția unor boli articulare.
O producție excesivă a hormonului de creștere produce gigantism la copil și acromegalie la adult (creșterea și îngroșarea trăsăturilor faciale, a extremităților sau creșterea organelor).
Glanda pituitară controlează funcțiile celorlalte glande
Acțiunea acestei glande se resimte în tot organismul. Hormonul de creștere contribuie la producerea unui număr important de celule cartilaginoase care sunt responsabile de creșterea exagerată, de curbarea cartilajelor, ce duc la degenerarea oaselor și la creșterea exagerată mai ales a oaselor de lângă articulații.
Astfel, te poți confrunta cu deviații posturale constând în curbarea coloanei verterale și cu arcuirea picioarelor. Nici zona craniului, a coloanei vertebrale sau a mâinilor nu sunt ferite de aceste deviații. În acromegalie, proeminența excesivă a călcâiului este un semn important.
Dereglările glandei tiroide favorizează apariția afecțiunilor reumatismale
Artrita poate fi declanșată de hipotiroidie. Aceasta este determinată de excesul de depozite al unor proteine din țesuturile conjunctive. Hormonul de stimulare tiroidiană care este produs de glanda pituitară poate favoriza colecția excesivă de proteine în organism.
Află mai multe despre problemele sistemului endocrin AICI