Agenția Națională de Informatizare a Sănătății va fi condusă de un președinte cu rang de secretar de stat, numit pentru un mandat de cinci ani, prin decizie a premierului, potrivit unui proiect de ordonanță pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicat pe site-ul instituției.
Agenția va avea ca principal obiectiv "dezvoltarea şi implementarea sistemului informaţional în sănătate", în condițiile în care "diversitatea aplicațiilor de management folosite de instituțiile sanitare, fără standardizarea informațiilor, duce la o centralizare greoaie sau, în unele situații, imposibilă".
”Pentru dezvoltarea sistemulului de sănătate din România este nevoie de accelerarea adoptării soluţiilor de e-Sănătate, pentru creşterea eficienţei sistemului în ansamblul său şi pentru creşterea accesului la servicii de calitate şi reducerea inechităţilor din sănătate”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului.
Agenția Națională de Informatizare a Sănătății este finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, putând realiza venituri suplimentare și din alte surse conform legii.
Insituția are ca domeniu de activitate elaborarea, promovarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea Strategiei Naționale de e-Health, ca parte din Strategia Națională de Sănătate a României.
Agenția Națională de Informatizare a Sănătății are următoarele obiective principale:
a) dezvoltarea şi implementarea sistemului informaţional în sănătate.
b) colectarea, analiza, diseminarea datelor din sistemul de sănătate, precum şi prelucrarea datelor şi transmiterea rezultatelor cu privire la aceste date către Ministerul Sănătății și instituțiile cu atribuții în acest domeniu;
c) fundamentarea politicilor și strategiilor din domeniul sănătății;
d) dezvoltarea de standarde informaţionale, definiţii şi dicţionare de date;
e) dezvoltarea şi stabilirea de seturi de date minimale;
f) evaluarea şi realizarea de recomandări referitoare la calitatea datelor şi informaţiilor;
g) promovarea şi participarea la cercetarea şi dezvoltarea naţională în domeniul e-health;
h) dezvoltarea sistemelor de telemedicină și a platformelor de utilizare partajată a informaţiilor şi datelor între pacienţi şi furnizorii de servicii, între profesioniştii din sănătate şi reţele de informaţii de sănătate;
i) promovarea de acţiuni comune pentru asigurarea securităţii confidenţialităţii datelor din sănătate
j) dezvoltarea de ghiduri referitoare la accesul la informaţia
deţinută de instituțiile din sănătate
k) dezvoltarea specificaţiilor celor mai adecvate pentru achiziţionarea de tehnologie din domeniul informatic pentru sistemul de sănătate, în colaborare cu ceilalţi parteneri din sistemul de sănătate.
l) Alte obiective stabilite prin hotărâre a Guvernului României.