Statul român alocă anual sute de milioane de lei pentru finanțarea lăcașurilor de cult și pentru salarizarea personalului clerical din România. Totodată, este cunoscut faptul că Biserica Ortodoxă Română deține monopol în ceea ce privește vânzarea lumânărilor, a icoanelor, a vinului liturgic, precum și a celorlalte obiecte de cult. De asemenea, bisericile ortodoxe sunt scutite de la plata taxelor și impozitelor la stat, ba mai mult, unele dintre acestea desfășoară activități comerciale, după cum arată datele oficiale ale Registrului Comerțului.
Bani din carburanți auto
Cel mai interesant caz este, de departe, cel al Parohiei Ortodoxe Aușeu. Aceasta este asociată în firma Doriani Oil SRL care se ocupă, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, de “comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate” și care, în 2013, a înregistrat un profit de aproape 84.000 de lei. Parohia a fost asociată, în trecut, și în firma Axon Serv SRL care, de asemenea, vindea carburanți. SRL-ul în cauză se află de ceva timp în insolvență. Tot în ajutorul șoferilor vine și firma la care este asociată Episcopia Caransebeșului, respectiv Ca Nouă EPC-CS SRL, care se ocupă de “întreținerea și repararea autovehiculelor”, dar care în 2013 a înregistrat pierderi de peste 22.000 de lei. Totuși, firma nu a fost desființată, semn că reprezentanții acesteia se așteaptă la perioade mai bune.
Câștiguri de 240.800 de lei în trei ani
Arhiepiscopia Bucureștilor este asociată la Cooperativa Agricolă “Via Domnului”, care se ocupă de “cultivarea strugurilor” și care a avut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, profituri de aproximativ 240.800 de lei în perioada 2011- 2013. Biserica Ortodoxă Română chiar a făcut demersuri pentru înregistrarea vinului la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Mai precis, în toamna lui 2013, Cooperativa Agricolă “Via Domnului” a depus o cerere pentru înregistrarea mărcii „Via Domnului” pentru băuturi alcoolice.
De asemenea, Arhiepiscopia Bucureștilor este asociată și la Pelerinul Pati-Cof SRL, care se ocupă de “fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”’, la firmele de construcții Catedrala Patriarhală SA și Chivotul Mare SRL, dar și la Țarina Pastorului SRL, care se ocupă de “spălarea și curățarea (uscată) articolelor textile și a produselor din blană” și care a înregistrat profituri de aproximativ 50.000 de lei în anii 2011- 2012. Aceasta din urmă deține, mai precis, curățătoria ecologică “Bob de Rouă” unde “grija pentru cămășile, rochiile, pantalonii, paltoanele, gecile, puloverele și alte articole ale dumneavoastră este foarte importantă”, după cum scrie pe propriul site.
Vinde candele electrice și tămâie cu diverse arome
Arhiepiscopia Bucureștilor deține și un magazin online. Pe www.colportaj.ro sunt scoase la vânzare, printre altele, iconițe magnetice, candele electrice, tămâie cu diverse arome, dar și truse de botez ce conțin inclusiv săpun, prosop de mâini și ulei sfințit. În magazinul online al Arhiepiscopiei Bucureștilor sunt disponibile și cărți despre leacurile mănăstirești și despre dependența de computer.
Agenția de turism a Patriarhiei, extrem de profitabilă
Patriarhia Română deține agenția de turism Basilica Travel, care funcționează cu binecuvântarea Preafericitului Daniel. Situația financiară a agenției este una foarte bună, aceasta înregistrând, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, profituri de aproape 303.000 de lei în perioada 2011-2013. Prețurile pachetelor turistice nu sunt nicidecum unele modeste. De exemplu, un pelerinaj în “Țara Sfântă”, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, costă 720 de euro/ persoană, bani în care sunt incluse, printre altele, cazarea în cameră dublă timp de cinci nopți și demipensiune , transportul cu avionul și o Bibilie cadou. În România există însă și agenții de turism care oferă pelerinaje de Paște în Israel, la aproximativ 600 de euro. De asemenea, Patriarhia are propriile ateliere unde se confecționează obiectele religioase, dar și un trust de presă, fiind vorba despre Radio Trinitas, Trinitas TV și Agenția de Știri Basilica.
De la tăieri de lemne, până la lucrări de pardosire
Activitățile pe care le prestează firmele la care sunt asociate unele arhiepiscopii sunt care de care mai surprinzătoare. De exemplu, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este asociată în Diaconia SRL care se ocupă cu tăierea și rindeluirea lemnului. De asemenea, Arhiepiscopia Vasluiului, Feleacului și Clujului este asociată în Arhiconstruct Proiect SRL, care se ocupă cu “lucrări de pardosire și placare a pereților” și care în 2013 a înregistrat un profit de peste 107.000 de lei. Și Arhiepiscopia Craiovei este asociată, potrivit Registrului Comerțului, la Nico Santis SRL, care prestează activități specifice hotelurilor, la agenția de turism Praxis, care în 2013 a avut profit de peste 30.000 de lei, dar și la Sol Cons Distribution SRL, care se ocupă de “comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. De asemenea, Mănăstirea Sihăstria Putnei deține firma Sihăstria Putnei SRL, ce prestează activități de cazare. Conform propriilor bilanțuri fiscale depuse la Ministerul Finanțelor Publice, societatea comercială a înregistrat profituri de 262.500 de lei între 2011-2014. Potrivit reprezentanților Patriarhiei Române, veniturile obținute din implicarea bisericilor în firme sunt folosite pentru opera socială şi educaţională a bisericii.
Și preoții au propriile afaceri
Nu doar bisericile sunt “active” în domeniul afacerilor, ci și unii preoți. Anul trecut a izbucnit un scandal în sânul BOR după ce s-a aflat că familia unui preot ortodox din Sibiu confecționa și vindea haine preoțești, activitatea acestuia nefiind “canonică”. Se pare că în situația acestuia se află mai mulți slujitori ai Bisericii Ortodoxe. De exemplu, un preot ortodox și soția sa au înființat firma Mithra SRL din Satu Mare, care deține și un magazin online în care sunt scoase la vânzare veșminte preoțești. La un moment dat, firma a vândut chiar și veșminte preoțești decorate cu cristale Swarowski. Și în Capitală funcționează un atelier de croitorie înființat la inițiativa familiei unui preot paroh al unei biserici din cartierul Pantelimon.
Avere estimată la 420 de milioane de euro
O anchetă a jurnaliștilor de la Televiziunea Română arăta, în 2011, că averea Bisericii Ortodoxe Române, cuprinzând 35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil, era estimată la… 420 de milioane de euro. În afară terenurilor, BOR deține și numeroase clădiri.
Sursa: dezvaluitorul.ro