„Ce s-a întâmplat la Suceava nu este ceva nemaipomenit, este ceva ce era de așteptat. Eu mă așteptam să apară la Iași. (...) Pentru că foarte multe persoane au venit din Italia cu avioanele cu relația Iași – Suceava. (...) Faptul că s-a întâmplat la Suceava este un accident epidemiologic. Nemaipomenit este că au fost peste 50 de persoane în aceeași zi. Asta înseamnă că au avut în spate o persoană puternic transmițătoare. Pot fi persoane puternic transmițătoare persoanele ipohondre, care în realitate nu au nimic, se plimbă din cabinet în cabinet”, a afirmat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.
La rândul său, ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, marți seara, că ceea ce s-a întâmplat la Suceava a fost „un accident”.
„Avem în total peste 100 de paturi de terapie intensivă și în jur de 2.000 de paturi de secție. Urmează o serie de spitale de fază 2, sunt spitale de penumologie, la care se adaugă spitale care sunt identificate la fiecare județ. Sper să ajungem la un plus de 4 – 5.000 de paturi în spitale fază 1 și fază 2, să evităm contactul între pacienții COVID-19 și non-COVID-19. În urma accidentului de la Suceava am luat această măsură luni, în care, timp de două săptămâni, orice intervenție invazivă programată și consultații să fie oprite în spitalele românești, pentru a se putea crește stocurile și proteja personalul medical”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache, la un post TV.
Spitalul din Suceava a intrat în atenția Ministerului Sanatății după ce peste 70 de cadre medicale s-au infectat cu virusul din China. 1.300 de cadre medicale sunt în izolare, iar alte 72 sunt infectate cu noul coronavirus.
Din acest motiv, instituția a fost închisă pentru dezinfectat timp de 48 de ore, după care va deveni spital dedicat exclusiv cazurilor de COVID-19. Pentru că întregul personalul este în izolare, vor fi aduși medici de la alte spitale și din alte județe.