Ei bine, Deutsche Welle, citat de RFI România, ne atrage atenția că "fumatul de shisha e cel puţin la fel de nociv ca ţigările", după cum avertizează medicul Sven Dreyer de la clinica universitară din Düsseldorf, membru al Colegiului Medicilor din Renania de Nord/Westfalia.
Mulți cred că fumatul de shisha e inofensiv şi că mai are şi darul de a-i aduce laolaltă pe oameni. Îşi împart o narghilea, povestesc, se amuză. Mai ales în rândul tinerilor fumatul de shisha e tot mai popular şi pare a fi o alternativă la ţigări,
Raportul pe tema dependenţei şi consumului de droguri pe 2017 în Germania, relevă că numărul tinerilor fumători, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, a scăzut de la 27,5% în anul 2001 la 7,4 % în 2016. În schimb tinerii sunt tot mai atraşi de narghilea, care, însă, nu e mai puţin dăunătoare.
Dacă se fumează narghilea cu tutun, atunci efectele sunt identice cu acelea provocate de ţigări. Dar chiar şi nearghileaua simplă, fără tutun, afectează funcţiile plămânilor şi sporeşte riscul de cancer. Aşadar, cineva care fumează zilnic o narghilea, poate la fel de bine să fumeze cel puţin 10 ţigări.
În locul tutunului se pot folosi şi pietre aromate, care nu conţin nicotină. Dar se ştie foarte puţin despre substanţele din aşa numitele pietre. În plus, fumătorii pasivi sunt și ei afectați în aceeași măsură.
Colegiul Medicilor din Renania de Nord/Westfalia a solicitat instalarea de sisteme de detecţie şi avertizare faţă de o creştere periculoasă a cantităţii de monoxid de carbon în barurile şi cafenele shisha. Însă medicii se îndoiesc că această măsură se va aplica.