Secretarul de stat Nelu Tătaru a declarat, marți, că Ministerul Sănătății a început un control pentru verificări în cazul dezvăluirilor făcute marți de ziarul „Libertatea”. Este vorba despre acuzațiile de mituire de peste un deceniu a medicilor de o companie farmaceutică din România, KRKA, care are și orubrică de “Amortizare” în excel-ul șpăgii.
Potrivit investigației jurnaliștilor de la Libertatea, una din cele mai mari companii de pe piața de medicamente generice din România plătește doctorii, oferindu-le bani, vacanțe sau recompense pentru ca aceștia să le inventeze pacienților “nevoi medicale” pentru a prescrie anunmite medicamente.
De peste 10 ani, corporația pharma plătește doctorii, oferindu-le bani, vacanțe sau recompense ca speakeri, potrivit aceleiași surse.
Este vorba de compania KRKA, despre care publicația scrie că a ajuns să creeze, în propriile fișiere excel, o rubrică intitulată “Perioada amortizare”, unde înregistrează, în dreptul medicilor cu nume și prenume, în câte trimestre își scoate mita plătită acestora.
Compania KRKA provine din Slovenia și activează în peste 30 de țări.
Ziarul „Libertatea” susține că a obținut 2 gigabyte de informații (contracte, excel-uri, tabele centralizate) din interiorul companiei slovene KRKA și mărturii de la mai mulți angajați.
Un prim document, „Cerere sponsorizare medici excepții_ București_Q2_Total", este un excel întocmit în 2010, în care sunt notați medicii care primeau bani pentru că prescriau un medicament, cunoscutul ginkgo biloba. În tabelul excel sunt trecuți reprezentanții medicali, oameni de vânzări care răspundeau de doctori, apoi numele medicilor, specialitatea și spitalul sau policlinica unde lucrau aceștia, potrivit aceleiași surse.
„Medicii îşi primeau comisioanele prin `contracte de sponsorizare` și `dacă îşi îndeplineau targetul, primeau aproximativ 10% din valoarea prescripţiilor`, iar cu ajutorul acestor `programe de loialitate`, vânzările explodau și statul plătea multe milioane de euro pe an pe produse ca Bilobil, un tip de ginkgo biloba (despre a cărui decontare experţii internaţionali au avertizat ani la rândul că nu este justificată). În schimb, pacienților li se inventau `nevoi medicale` pentru ca doctorii să poată îndeplini `targetul` fixat de companie, așa cum e numit numărul de prescripții în documente”, scrie libertatea.ro.
Ce spune fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea
Fostul ministrul al Sănătății, Sorina Pintea susține că aceasta firmă de medicamente generice nu ar fi singura care ar folosi o astfel de metodă.
„În perioada in care am detinut protofoliul sanatatii NU mi-au fost sesizate astfel de practici, dar asta nu înseamna că ele nu existau. A fost o perioada in care salarizarea medicilor era sub nivelul normal ,lucuru pe care il stiti si dvs, si atunci pentru a se pregati profesional se apela la astfel de practici, astfel incat firmele recompensau medicii, inclusiv cu plata actelor de inscriere la congresele acestea internationale sau , ma rog, nationale”, a declarat Sorina Pintea pentru Realitatea PLUS.