Deși guvernul a înghețat pensiile și salariile, a redus voucherele sau le-a interzis, unii români se bucură de bonusuri de patru ori mai mari comparativ cu anul anterior. Aceștia sunt donatorii de sânge, care, începând din anul 2025, vor primi un bonus de 280 de lei sub formă de bonuri de masă pentru fiecare donare, bonuri ce vor fi valabile până la finalul anului.
În ianuarie 2024, valoarea unui astfel de voucher era de 67 de lei.
Decizia de a acorda această mărire, conform ministrului Marcel Boloș, a fost luată din dorința de recunoaștere și încurajare pentru cei care contribuie la salvarea vieților.
În plus față de aceste vouchere, românii care donează sânge vor beneficia de o zi liberă de la muncă, indiferent dacă sunt angajați în sectorul public sau privat, precum și de o reducere de 50% la transportul public.
De asemenea, o dată pe an, pot beneficia de un set complet de analize de sânge gratuit la Centrul de Transfuzie Sanguină, cu condiția ca intervalul dintre donații să fie de cel puțin o lună.
Procedura de donare este rapidă, durând doar câteva minute, și implică recoltarea a 420-450 ml de sânge, o cantitate relativ mică în comparație cu volumul total de sânge al organismului, care se ridică la aproximativ 5 litri.
Cum puteți deveni donatori de sânge
Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:
-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice, boli endocrine