Sushi este o mâncare relativ nouă chiar şi pentru japonezi. Deşi a apărut abia în secolul al XIX-lea, a detronat la capitolul popularitate alte reţete tradiţionale precum băuturăalcoolică sake.
Puţine persoane ştiu că peştele crud poate fi periculos pentru sănătate, mai ales dacă nu este verificat de veterinar. Cei care consumă sushi trebuie să ştie că un centimetru pătrat de sushi poate conţine până la 10.000 de larve şi ouă de paraziţi. Aceşti paraziţi se adăpostesc în muşchiişi abdomenul peştilor.
Aceştia se pot înmulţi în organism imediat ce carnea de peste a ajuns în stomac. Cel mai comun parazit este tenia, care poate creşte până la 18 metri lungime şi se poate hrăni îninteriorul organismului uman zeci de ani.
Simptomele care apar după înghiţirea cărnii infestate sunt durerea abdominală, mâncărimile, durerea severă de cap şi senzaţia permanentă de greaţă. Medicii îi avertizează pe români să fie extrem de atenţi când cumpără carne de peste şi să verifice dacă pe ambalaj există o certificare veterinară.
În anul 2016 au existat numeroase alerte privind peştii infestaţi cu paraziţi, în special cei de apă de mare precum heringul, morunul şi macroul. Probleme de acest tip s-au constatat şi la peştii de apă dulce. Cei mai întâlniţi paraziţi au fost anisakiile, nişte viermi care trăiesc în cavitatea abdominală şi în muşchii peştilor.
Tratamentul recomandat în acest caz constă în extragerea chirurgicală a larvei. Anisakiaza se previne prin congelarea peştelui oceanic şi fierberea cărnii înainte de consumare.
Ce fac aceşti viermi când ajung în stomac?
În cele mai des întâlnite cazuri, paraziţii care ajung în sistemul digestiv uman intră în contact direct cu acizii gastrici şi eliberează enzimele atacând peretele abdominal. În doar 6 ore, conform specialiştilor, viermii pot găuri intestinele sau stomacul.
Sursa: sanatatea.org