"Nu mi-a venit să cred. Nu aveam niciun simptom şi, fără un echipament special, nici nu putea fi detectat. A fost ca un şoc pentru că nu am avut probleme de sănătate şi fac mereu sport. Procedura a fost destul de dureroasă, la fel şi perioada de recuperare”, spune Joanne Hill, potrivit Daily Mail.
Cancerul ocular apare din cauza înmulţirii necontrolate a melanocitelor, celule pigmentare prezente la nivelul pielii, conjunctivei, irisului, corpului ciliar (structură musculară a globului ocular) sau coroidei (tunica medie a globului ocular).
„Spre deosebire de melanomul malign conjunctival, care este observat chiar de pacient, celelalte forme de melanom localizat la nivelul irisului, corpului ciliar sau coroidei pot fi descoperite la o examinare de rutină a polului anterior al globului ocular sau a fundului de ochi”, spune medicul primar oftalmolog Andreea Ciubotaru.
Melanomul malign care afectează irisul şi corpul ciliar este cea mai frecventă formă de tumoare oculară la adulţi, apărând mai ales după 50 de ani. Medicii atrag atenţia că şi expunerea excesivă la soare este un factor de risc în apariţia bolii, de aceea, se recomandă purtarea ochelarilor cu protecţie solară.
De cele mai multe ori, în primele stadii, melanomul ocular malign nu prezintă simptome. Alteori, cancerul ocular poate da tulburări precum vedere slăbită şi neclară sau se poate manifesta prin apariţia unui punct de culoare închisă la nivelul irisului, care creşte în dimensiune.
Sursa: Doctorulzilei.ro