“Nu am bani pentru acest lucru”
Spunând constant că nu ai bani, nu faci decât să îți creezi singură piedici și obstacole. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori adevărul este că ai avea resursele financiare pentru un anumit lucru (că de exemplu, bilete la concert, o rochie nouă sau o ieșire în oraș), însă preferi să prioritizezi alte lucruri. Ceea ce este perfect normal și responsabil. Fii doar atentă la modul în care te exprimi și înlocuiește această expresie cu “Acest lucru nu reprezintă o prioritate pentru mine în momentul actual” sau “Trebuie să îmi ajustez anumite priorități astfel încât să fac acest lucru”.
“Sunt prea cheltuitoare”
Este bine să recunoști acele aspecte la care încă mai trebuie să lucrezi, însă privește situația cât mai obiectiv, fără să rămâi blocată în vină și regrete. Optează, în schimb, pentru o atitudine proactivă, care te aduce mai aproape de obiectivul tău “Îmi voi gestiona mult mai bine resursele”; “Îmi voi dezvoltă un buget”.
“Banii nu cresc în copaci”
De câte ori nu ai auzit acest lucru de la părinții tăi? Cât de vinovată te-ai simțit pentru lucrurile pe care ți le-ai achiziționat și pentru experiențele pe care le-ai trăit? Bineînțeles, banii sunt valoroși și este bine să te simți recunoscătoare față de oportunitățile pe care le ai. Cu toate acestea, spunând că “Banii nu cresc în copaci”, nu faci decât să te concentrezi pe sentimentul de “absența”, “lipsa”. O atitudine mult mai pozitivă pune accentul pe recunoștință și pe ceea ce poți controla chiar tu. De exemplu, poți spune că “Muncă mea este importantă pentru mine, la fel cum sunt și economiile”.
“Banii nu îmi ajung niciodată”
Această atitudine nu face decât să te pună în postura de victima și să îți provoace o gândire limitativă în ceea ce privește potențialele câștiguri și gestionarea bugetului tău. Poți, în schimb, să ai o atitudine mult mai responsabilă, spunând simplu “Știu că trebuie să îmi stabilesc un buget clar și să mă țin de acesta”.
“Nu voi putea niciodată să ajung în X loc”
De câte ori nu ai visat la o vacanță exotică, dar ți-ai spus că această nu este pentru ține? În loc să iți programezi creierul că “nu poți”, încearcă să iți depășești condiția. Poți spune “Ar fi bine să fac din vacanțe o prioritate, să încep să economisesc, să îmi dezvolt un plan”. Acesta este doar primul pas din călătoria ta.